Izvor: eKapija | Petak, 01.02.2019.| 17:08

Zrenjaninsko pivo od marta ponovo u prodaji - U toku izbor ukusa i etikete, u planu izgradnja kraft pivare (FOTO)

Degustacija Zrenjaninskog piva
Kompanija Carlsberg počeće u martu proizvodnju Zrenjaninskog piva, nekadašnjeg simbola grada na Begeju. Ovo su u petak (1. februara 2019. godine) najavili generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija, Vladimir Vava i gradonačelnik Čedomir Janjić.

Svesni značaja ovog brenda za lokalni identitet, grad Zrenjanin i Carlsberg Srbija udružili su snage i ostvarili saradnju koja će omogućiti građanima Zrenjanina da uskoro nazdrave pivom koje će na sebi ponosno nositi eitketu sa imenom i simbolima njihovog grada.

Osim vraćanja Zrenjanincima njihovog omiljenog piva, ova saradnja ima za cilj i obnavljanje pivarske tradicije grada, tako što će dva dinara od svake prodate flaše novog piva biti izdvojena za izgradnju kraft pivare u Zrenjaninu.

Kako bi novo pivo bilo potpuno u skladu sa ukusom onih kojima je prvenstveno namenjeno, svi zainteresovani imaće priliku da glasaju za najbolji od tri ponuđena recepta piva i najlepši od tri dizajna etikete, a etiketa
i recept sa najviše glasova građana Zrenjanina postaće novi zaštitni znak.

Tesitranje tri predložena recepta i izbore nove etikete Zrenjaninskog piva održaće se u periodu do 7. februara ispred Gradske kuće na Trgu slobode, a mogu učestvovati svi građani Zrenjanina stariji od 18 godina. Zrenjaninsko pivo prodavaće se u povratnoj boci od 0.5l.
Tri moguća ukusa i etike Zrenjanskog piva
Generalni direktor kompanije Carlsberg Srbija, Vladimir Vava, rekao je da je srećan zbog činjenice da počinje projekat oživljavanja brenda Zrenjaninskog piva.

– Od kada je Carlsberg došao u Srbiju, želimo smo da ostvarimo dve važne stvari. Prvo, da proširimo naš portfolio piva, a drugo, da uložimo nešto i u mesnu zajednicu. Bez naših potrošača Carlsberg bi bio ništa, i gledajući ove dve stvari, prošle godine smo odlučili da postanemo vlasnici brenda Zrenjaninsko pivo. Želeći da vratimo ponos gradu koji ima drugi po značaju pivski festival u Srbiji, a nema svoje pivo, morali smo sve da ubrzamo kako bi se spremili za manifestaciju koja će biti održana 2019. godine. S obzirom na to, u martu, iz fabrike u Čelarevu izaći će prva flaša Zrenjaninskog piva – rekao je Vladimir Vava.

Gradonačelnik Zrenjanina, Čedomir Janjić naglasio je da je nekadašnje Zrenjaninsko svetlo pivo bilo poznato ime i brend koji je prevazilazio lokalne okvire i koje je uvek asociralo ne samo na grad porekla, nego na nešto što je sinonim za kvalitet, proveren i atraktivan proizvod.

- Nema, verujem, ni jednog Zrenjaninca koji, na pomen našeg nekadašnjeg piva i pivare Lazara Dunđerskog, neće poželeti da bar deo te i takve tradicije bude prisutan u našem gradu i danas. Naše napore i inicijative da se tako nešto ostvari, prepoznali su u kompaniji Carlsberg i evo nas na zajedničkom projektu, koji danas predstavljamo i koji će, siguran sam, zaživeti na obostrano zadovoljstvo – irekao je gradonačelnik Čedomir Janjić i napopenuo da će vlasni buduće kraft pivare biti lokalna samouprava.
Podsetimo, proizvodnja piva u Zrenjaninu započela je davne 1745.godine. Pivarski majstor Sebastijan Krajcezen je otvorio prvu radionicu za proizvodnju piva. Jedan od najvećih veleposednika tog doba Lazar Dunđerski kupio je pivaru 1878.godine i značajno je proširio. Doveo je tada najbolje arhitekte iz Praga koji su osmislili sjajan kompleks zgrada čiju je estetsku vrednost potvrdilo vreme. Vrhunac kvaliteta zrenjaninsko pivo dostiže sedamdesetih godina dvadesetg veka, da bi osamdesetih godina dostigla svoj tehnički maksimum proizvevši 406.000 hl piva i tut- guta. Krenuvši putem tranzicije i privatizacije, ista je uslovila pad proizvodnje, a ubrzo posle i prestanak rada. Sada čeka opet svoje vreme sa iskustvom dugim preko 260 godina. Ako ni zbog čega drugog, ono zbog sećanja na te sretne dane jedne pivare, stanovnici Zrenjanina ne dozvoljavaju da se ova manifestacija prekine.

S.Š.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.