NavMenu

Francuski stručnjak za sireve u Beogradu - Međunarodno udruženje ljubitelja sira imenovalo članove iz Srbije

Izvor: eKapija Nedelja, 03.02.2019. 17:44
Komentari
Podeli
(Foto: Zoran Petrović)
Odavno je poznato da je hrana jedan od vodećih brendova Srbije, a sada je priznanje odato i srpskim sirevima i to, ni manje ni više, nego od strane jednog od najpoznatijih stručnjaka za sireve u svetu - Rolana Bartelemija.

Naime, u Beogradu je u četvrtak (31. januara), na inicijativu kompanije Mlekoprodukt, održano zasedanje Međunarodnog udruženja sirara, 559. po redu, a prvo u Srbiji. Tom prilikom zbog svog izuzetnog doprinosa promovisanju sira i sirarske delatnosti, medaljom Bratstva Svetog Igizona odlikovano je devet pojedinaca iz javnog, poslovnog i političkog života u Srbiji.

- Ceo svet je saglasan da je Francuska zemlja sireva i da oni predstavljaju neizostavan deo naše kulturne baštine. U našoj zemlji postoji oko 1.200 vrsta sireva što se tiče svih kategorija zajedno, od kojih je čak 45 zaštićenog porekla. Za nas sir predstavlja instituciju i samim tim je i uloga Ambasade kako da brani stavove, tako i da radi na promociji francuske gastronomije ovde u Srbiji. Drago mi je što imamo priliku da ukuse Francuske podelimo sa prijateljima u Srbiji, koji zaista znaju i prepoznaju šta je dobra hrana - rekao je Frederik Mondoloni, ambasador Fransuske u Srbiji, koji je imenovan za zaštitnika Međunarodnog udruženja ljubitelja sira.

(Foto: Dragana Obradović)
Ovo udruženje postoji već pola veka a njegova misija je da objedini celokupnu mlekarsku delatnost - od proizvodnje mleka, preko njegove prerade u sireve, do komercijalizacije gotovih proizvoda, kao i da promoviše plemenitu notu sireva.

- Sirevi su toliko omiljeni među ljudima zbog raznovrsnosti ukusa koje pružaju, a koji su uslovljeni vrstom, teksturom, poreklom. Putujući svetom i otkrivajući različite sireve shvatio sam da, iako je o istoj vrsti reč, svaki proizvođač doda malo nečeg svog u recepturu i učini ga potpuno drugačijim. Zato mi je izuzetno drago da naše udruženje ima članove i u Srbiji koji će pomoći da promovišemo raznolikost i bogatstvo ukusa sa ovih prostora - rekao je Rolan Bartelemi, predsednik Udruženja.

Čuveni francuski stručnjak rekao je da je, tokom boravka u Srbiji, uvideo i sličnosti između srpskog i francuskog naroda kada je gastronomija u pitanju. Kako je naveo, i Srbi i Francuzi sa posebnim žarom uživaju u hrani, a sir se jede pre obroka - uz čašicu dobrog pića koje otvara appetit. Bartelemi je vodio je i degustaciju vrhunskih francuskih sireva i vina.

U redove Bratstva Svetog Igizona primljeni su Frederik Mondoloni, ambasador Francuske u Srbiji, Goran Knežević, ministar privrede, Kventin Roaje, predsednik kompanije Delhaize, Goran Kovačević, generalni direktor trgovinskog lanca Gomex, Sreten Radović, direktor izdavaštva kompanije Ringier Axel Springer, Igor Luković, urednik magazina Vino&Fino i član borda Udruženja somelijera Srbije, Gijom Iskander, šef kuhinje restorana Langouste iz Beograda i Tijeri Leforestije, komercijalni direktor Savencia Fromage & Diary grupe. Dan ranije, u članstvo je primljen i generalni direktor kompanije Mlekoprodukt, Andrej Beslać.

(Foto: Zoran Petrović)
Novoimenovani članovi imaće ulogu da nastave širenje tradicije proizvodnje i konzumiranja sira na lokalu i na taj način obezbede veću vidljivost domaćih proizvoda iz ove industrije.

- Kompanija Mlekoprodukt godišnje proizvede 7.000 tona mlečnih proizvoda, od čega značajan deo čine sirevi i taj broj stalno raste. Zbog toga je prisustvo ovog renomiranog Udruženja u Srbiji kroz članove sa ovih prostora, veoma značajno - rekao je Beslać, ističući da je u planu i osnivanje zvaničnog ogranka Udruženja u Srbiji, kako bi se razvili svi potencijali sirarstva na ovim prostorima.

Ordenom Bratstva svetog Igizona, koje je deo Međunarodnog udruženja sirara, odlikuju se gastronomi, ugostitelji, novinari, predstavnici javne i političke scene, ali i svi ljubitelji sira koji su svojim javnim angažovanjem doprineli popularizaciji ovog proizvoda.

D. O.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.