NavMenu

Kompozitni biokatalizator prečišćava vodu od boja i toksina - Nagrađena inovacija očekuje komercijalnu primenu

Izvor: eKapija Nedelja, 03.02.2019. 17:43
Komentari
Podeli
Grupa naučnika na čelu sa profesorom dr Zoranom Vujčićem sa Hemijskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, IHTM Centrom za hemiju, i Istraživačko-razvojni centar kompanije Krušik iz Valjeva, izumeli su kompozitni biokatalizator (KOBI) za prečišćavanje otpadne vode od boja i različitih toksina.

Ova inovacija je na prošlogodišnjoj, 35. po redu Međunarodnoj izložbi pronalazaka, novih tehnologija i industrijskog dizajna Pronalazaštvo-Beograd 2018, nagrađena zlatnom medaljom.

Biokatalizator se sastoji od specifičnih kombinacija biofiltera, dobijenih od biomasa mikroorganizama i/ili agrootpada i drugih kompozitnih materijala koji mu poboljšavaju mehaničke osobine, objašnjavaju iz kompanije Krušik za eKapiju.

- Na laboratorijskoj skali testirana je velika količina materijala (adsorbenasa) različitog porekla sa različitom efikasnošću uklanjanja velike palete nama dostupnih boja. Prednost ove inovacije je u tome što se za svaki tip otpada može naći praktično, prilagodljivo i, na kraju, optimizovano rešenje za brzo i efikasno uklanjanje boja i ksenobiotika sa veoma visokom efikasnošću, od preko 90 %, a u nekim slučajevima čak i 99,5% - kažu iz Krušika.

Inovativna tehnologija je uspešno primenjena u prečišćavanju otpadnih voda opterećenih bojom, nastalih nakon proizvodnog procesa u pogonu farbare HK Krušik a.d. Valjevo.

- Mi smo učestvovali kao realizator na projektu i potvrđena je validnost postupka. Ovakvim tretmanom otpadnih voda sa primesom boja može se vršiti prečišćavanje vode.

Inače, kako ističu za naš portal, značaj ove inovacije može se odnositi i na druge proizvodne pogone u drugim industrijskim granama, kao što je tekstilna industrija, gde se na ovaj način prečišćava voda sa primesama boja. Međutim, kako dodaju iz preduzeća Krušik, ovaj izum još uvek nije doživeo komercijalnu realizaciju.


Krušik nabavlja postrojenje za preradu otpadnih voda

HK Krušik ima u planu da svoje otpadne vode reši nabavkom postrojenja za njihovu preradu. Pored toga, Istraživačko-razvojni centar Krušika u Valjevu trenutno se bavi izradom i implementacijom projekata koji su usmereni na inovativne tehnološke postupke koji za cilj imaju smanjenje troškova proizvodnje.

Kako je navedeno, cilj su uštede vode, ulja i soli, povećana energetska efikasnost kroz praćene uštede energije i zaštita životne sredine i rešavanje otpada, naročito kroz tehnološka rešenja za obradu neopasnog otpada i dobijanje nove upotrebne vrednosti.

- Imamo i pripremljene projekte kojima možemo da se javimo na javne pozive Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ili drugih institucija. Takođe razvijamo saradnju i sa drugim insitucijama koje se bave naukom i primenom u privredi - otkrili su za eKapiju iz preduzeća Krušik.

S. Petrović

Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.