NavMenu

Hrvatska pokreće velika istraživanja - Bušenje Dinarida u potrazi za naftom

Izvor: Energetski portal Petak, 01.02.2019. 10:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: QiuJu Song/shutterstock.com)Ilustracija
Hrvatska je nedavno potpisala ugovor za dokument o dodeli bespovratnog novca iz evropskih fondova za izgradnju Centra za upravljanje otpadom Lećevica. Tom prilikom hrvatski ministar zaštite životne sredine i energetike Tomislav Ćorić odgovorio je i na pitanje kako će se istraživanje i bušenje Dinarida u potrazi za ugljovodonikom odraziti na turizam.

- Sprovodimo istraživanja koja nisu invazivna i nema štete za turizam. Trajaće od pet do sedam godina, pa tek onda kada otkrijemo koliko nafte uopšte ima na području Velebita, Dinare, Mosora i Biokova, možemo da govorimo o eksploataciji - rekao je Ćorić.

Istakao je da će, nezavisno od toga da li na toj teritoriji postoje ili ne postoje zalihe nafte, ceo proces da bude ispraćen jasnom komunikacijom sa lokalnim zajednicama, zato što neke od njih ne žele takav oblik istraživanja kako bi razvijale ruralni turizam.

- Međutim, siguran sam da postoje i one zajednice koje bi nakon preliminarnih rezultata istraživanja ocenile da to itekako ima smisla - dodao je.

Ministar je 24. januara u Šibeniku održao radni sastanak sa predstavnicima Šibensko-kninske, Zadarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije,a tom prilikom je i službeno najavljeno da će se uskoro pokrenuti postupak javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje ugljovodonika na području Dinarida.

- Upravo lokalna samouprava ima najveću direktnu korist od istraživanja ugljovodonika. Na primeru jedinica lokalne samouprave u istočnoj Slavoniji, na čijem prostoru se odvija istraživanje za koje su dozvole dodeljene 2016. godine, samo na račun naknada uplaćeno je preko 17 miliona kuna koje su opštinama donele mogućnosti za nova, dodatna ulaganja u kvalitet životalokalnih zajednica - istakli su iz ministarstva.

Na području Dinarida su već obavljana slična istraživanja, a na priobalnom području i na jadranskim ostrvima istraženo je ukupno 17 istraživačkih bušotina.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.