NavMenu

Užice se vraća na vodosnabdevanje sa akumulacije Vrutci - Čekaju se rezultati analize, pa puštanje vode u sistem

Izvor: Glas zapadne Srbije Petak, 01.02.2019. 08:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rdonar/shutterstock.com)Ilustracija
Posle pet godina u rekonstruisanu Fabriku vode u Užicu po prvi put će se pustiti voda sa akumulacije Vrutci, koja godinama nije korišćena zbog pojave algi. Ta voda se neće odmah koristiti za vodosnabdevanje, već će se biti prerađena u novom tehnološkom postupku u fabrici i nakon toga biti poslata na analizu.

Ukoliko analize pokažu da je voda ispravna, počeće se sa njenom distribucijom u sistem vodosnabdevanja Užica, izjavio je gradonačelnik Užica Tihomir Petković.

- Rezultati analize vode sa Vrutaka biće gotovi za 10 dana i ukoliko budu dobri, a nadamo se da hoće jer su se alge povukle iz akumulacije, u narednih 10 dana pustićemo tu vodu u sistem kao tehničku. Dok ne stigne i naredna analiza 50.000 Užičana snabdevaće se pijaćom vodom iz cisterni - naglasio je Petković.

Član Gradskog veća Dragoljub Kostić izjavio je da je grad Užice dobio savremeno, stabilno i pouzdano postrojenje sa novim tehnološkim linijama koje su u potpunosti spremne da prerade vodu iz akumulacije Vrutci.

- Rekonstrukcijom Fabrike vode urađena su dva nova objekta za prečišćavanje vode. Pored ozonizacije urađeno je i osam filtera sa aktivnim ugljem ukupnog kapaciteta 400 litara vode u sekundi, koji imaju jaku moć apsorbcije i za sebe vezuju organska, neorganska jedinjenja i mikrocistine - naglasio je Kostić.

Direktor užičkog vodovoda Duško Ljujić napominje da posebno ohrabruje činjenica da su ispitivanja kvaliteta vode u akumulaciji Vrutci koje je u četiri ciklusa sprovela Republička agencija za zaštitu životne sredine u drugoj polovini 2018. godine, pokazala odlične rezultate sa neznatnom koncentracijom algi u akumulaciji koje ni u jednom slučaju ne mogu ugroziti kvalitet vode za piće.

- Ovi rezultati potvrđeni su detaljnom analizom sirove vode iz akumulacije Vrutci koju je 17. januara 2019. godine uzorkovao Zavod za javno zdravlje iz Užica. I ja odgovorno tvrdim das u Užičani svih 5 godina pili vodu izuzetno dobrog kvaliteta sa alternativnog izvorišta Sušička vrela i da će tako biti i ubuduće - istakao je Ljujić.

Konačan prelazak na kontinuirano snabdevanje građana i privrede zdravom pijaćom vodom iz akumulacije Vrutci, uz poštovanje svih zakonskih procedura, realizovaće se između 20. i 25. februara.

Za ovaj projekat Vlada RS posredstvom Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture investirala je 650 miliona dinara, grad Užice 80 miliona dinara i JKP Vodovod 50 miliona dinara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

07.05.2024.  |  Vesti

Nemačka od 1. juna menja pravila za građane Zapadnog Balkana

Državljani Srbije, BiH, Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije uživaće privilegovan pristup tržištu rada Nemačke od 1. juna 2024. godine, prema Uredbi o Zapadnom Balkanu. To je zbog toga što je Nemačka odlučila da udvostruči broj viza koje će državljanima ovih šest zemalja dobijati u svrhu rada godišnje na 50.000, koje će od juna 2024. godine izdavati Federalna agencija za rad, prenosi SchengenVisaInfo, a prenosi Indikator.ba.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.