Izvor: N1 | Četvrtak, 31.01.2019.| 15:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Britanske zvezde traže izmeštanje Evrovizije iz Izraela

(Foto: YouTube/screenshot)
Vivijen Vestvud, Piter Gabrijel i Volf Alis nalaze se među 50britanskih umetnika koji su zatražili da se Evrosong premesti iz Izraela, pišeBBC. Pozivajući se na kršenja ljudskih prava, u otvorenom pismu ovoj medijskoj kući zahtevaju od javnog servisa da od organizatora zatraži da se takmičenje za pesmu Evrope održi u nekoj drugoj državi.

- Evrosong možda jeste laka zabava, ali to ne znači dane treba voditi računa o ljudskim pravima - stoji u pismu.

BBC im je odgovorio kako ne priliči da se "učestvovanjeBBC-ja koristi u političke svrhe".

Godišnje takmičenje trebalo bi da se u maju održi u TelAvivu, nakon pobede izraelske pevačice Nete 2018. Pobednička zemlja obično organizuje Evrosong iduće godine.

Britanski umetnici kažu da je tvrdnja organizatora da se tim takmičenjem slavi raznolikost i uključivost "šuplja s obzirom na izraelsku okupaciju Zapadne obale, istočnog Jerusalima i Golanske visoravni".

- Ne smemo zatvarati oči pred sistemskim izraelskim kršenjem prava Palestinaca. BBC prema svome statutu mora da promoviše slobodu izražavanja. Trebao bi delovati u skladu sa svojim načelima i izvršiti pritisakna Euroviziju da se takmičenje premesti u zemlju u kojoj se ne događaju zločini protiv slobode - ističu britanske zvezde.

Pismo je upućeno nekoliko nedelja pre emisije "Evrovizija: Vi odlučujete", šou-programa BBC-ja u kojem gledaoci glasaju za britanskog predstavnika na Evrosongu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.