Izvor: eKapija | Četvrtak, 31.01.2019.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Gastronomski specijaliteti zemalja Dunavske regije - Majstori spremanja domaće kobasice od 8. do 10. februara u Novom Sadu

Sa festivala kobasica Bekeščabi u Mađarskoj
Svi ljubitelji mesa uskoro će u Novom Sadu imati priliku da isprobaju kobasice pripremljene po originalnim receptima kulinarskih majstora iz Vojvodine i okolnih zemalja. Naime, u Master hali i na otvorenom prostoru Novosadskog sajma od 8. do 10. februara biće održan Prvi međunarodni festival kobasice Dunavske regije.

Organizator festivala je Udruženje Citadela iz Srbobrana, čiji član Vince Horvat kaže za eKapiju da oni već desetak godina posećuju festivale kobasice u Mađarskoj, pa su došli na ideju da jednu takvu manifestaciju naprave i u Novom Sadu.

- Ovim festivalom želimo da povežemo sve zemlje Dunavske regije, biće tu učesnici iz Mađarske, Slovačke, Rumunije... Cilj nam je da ova manifestacija preraste u događaj koji će privući veliki broja posetilaca, kako iz Vojvodine i cele Srbije, tako i iz okruženja - kaže nam Vince Horvat.

Tokom tri dana festivala posetioci će imati priliku da probaju kobasice iz Vojvodine, Mađarske, Slovačke. Takođe, biće organizovana i prodaja suhomesnatih proizvoda, sireva i vina.

- Organizovaćemo i takmičenje u pravljenu kobasica. Prvog dana, tačnije 8. februara svoje umeće u pravljenju kobasica moći će da pokažu medijske ekipe, dok će dan kasnije biti organizovano takmičenje za građanstvo, odnosno za sve timove koje se prijave. Takmičari će dobiti 10 kilograma materijala, od čega je jedan manji deo mesa predati žiriju na ocenjivanje, dok će ostatak mesa ekipa moći da zadrži - govori Horvat.

Najbolje ekipe dobiće i pehar kao priznanje za svoje umeće, a, kako nam kaže Vince Horvat, za takmičenje se već prijavilo nekoliko ekipa u obe kategorije.

Za pravljenje dobre kobasice najvažnije je dobro meso, a naš sagovornik smatra da, kada je reč o spremanju ovog specijaliteta omiljenog širom sveta, ne postoji neka posebna tajna.

- Mađari, na primer, za pravljenje kobasice koriste samo so i papriku, a nekad stave i kim. Ovde u Vojvodini stavljamo biber i ostale začine. Kuhinje zemalja iz Dunavske regije sve su slične. Slovaci, recimo, spremaju malo jaču hranu i stavljaju više paprike, kod Mađara je hrana malo manje ljuta, ali, sve su to nijanse - priča Horvat.

Sa festivala kobasica Bekeščabi u Mađarskoj
A kada je reč o pravljenju kobasica, postoje brojne mogućnosti. Naš sagovornik je izrazio žaljenje što ovog puta neće imati priliku da ugosti kuvare iz Mađarske koji prave čak 100 ukusa kobasice.

- To su tri, četiri mesara i njihove kobasice su pravi specijaliteti. Mesu dodaju čokoladu, rum i druge začine i specifične ukuse. Na žalost, ove godine neće moći da dođu, ali se nadam da ćemo ih ugostiti na manifestaciji "Ukusi Vojvodine". E, to će onda biti pravi užitak, pošto oni naprave kobasicu od 100 ukusa i četiri metra dužine - kaže naš sagovornik.

Osim kobasica, posetioci Međunarodnog festivala kobasice Dunavske regije moći će da probaju i ovčiji i svinjski paprikaš, koje će spremati kuvari iz Mađarske, koji su olimpijski i svetski prvaci u pripremanju ovih specijaliteta. Horvat kaže da će prvog dana Festivala biti napravljen i prikaz svinjokolja, gde će predstavnici iz Srbije i Mađarske demonstrirati različite načine obrade mesa.

Udruženje Citadela iz Srbobrana poznato je širom Vojvodine po svojim proizvodima odličnog ukusa, ali i kvaliteta. Bave se pripremom jela iz Mađarske i promocijom mađarske kuhinje, a česti su učesnici kulinarskih sajmova. Sada su organizovali i ovaj Međunarodni festival kobasice Dunavske regije, a Horvat kaže da su sve gastronomske manifestacije uvek pun pogodak, jer svi ljudi sa naših prostora vole dobro da pojedu. Samim tim, očekuje da će i ovaj Festival privući veiki broj posetilaca i postati jedna lepa tradicija.

- Ko god dođe neće se pokajati. Paprikaš je mnogo ukusniji kada se kuva u kazanu, nego kada ga pravite kod kuće na šporetu. Isto je i sa kobasicama koje će ovde praviti zaista pravi majstori. Sve se pravi od čistog mesa, nema soje i drugih dodataka - ističe sagovornik eKapije.

U vreme festivala, posetioce će tokom dana zabavljati tamburaši i folklorne grupe, dok su noćni sati rezervisani za koncerte.

- Prvog dana imaćemo koncert grupe Garavi sokak, subota 9. februar rezervisana je za koncert Zvonka Bogdana, dok će poslednjeg dana gosti festivala moći da uživaju u muzici tamburaškog orkestra Đorđa Čavića - kaže nam Vince Horvat.

D. Obradović
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.