NavMenu

Oštra konkurencija u industriji telekomunikacija - završena prva "SEE Telecom Arena Beograd"

Izvor: eKapija Sreda, 03.06.2009. 13:32
Komentari
Podeli

Prva "SEE Telecom Arena Beograd", regionalna konferencija o elektronskim komunikacijama, na kojoj su najvažniji učesnici sektora telekomunikacija razgovarali o razvoju u ovoj oblasti, završena je danas (3. jun 2009. godine), saopšteno je iz "Infoarena Group", organizatora konferencije.

Među panelistima konferencije našli su se predstavnici Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije, Republičke agencije za telekomunikacije, Republičkog zavoda za informatiku i internet, predstavnici operatera mobilne i fiksne telefonije, kao i brojni učesnici iz Srbije i regiona.

- Izuzetno mi je zadovoljstvo što je prva "Telecom Arena" u Beogradu naišla na veliki odziv učesnika, sponzora i budućih partnera, tako da sa sigurnošću mogu da kažem da smo na ovaj način započeli tradiciju godišnjeg okupljanja telekomunikacijske elite sa ciljem ostvarivanja "business to business" i "business to government" saradnje. Oko 150 učesnika konferencije imalo je priliku da razgovara o tome na koji način treba da se unapredi stanje i perspektiva industrije telekomunikacija, kako u Srbiji tako i u regionu - izjavio je domaćin konferencije, gospodin Tomislav Gavazzi, direktor "Infoarena Group".

Drugog dana konferencije po prvi put se razgovaralo o Nacrtu novog zakona o elektronskim komunikacijama koji treba da zameni sadašnji Zakon o telekomunikacijama. Novi zakon će biti u skladu sa evropskim standardima i na taj način će mnogo više pažnje biti posvećeno zaštiti korisnika, što će rezultirati oštrijom konkurencijom u industriji telekomunikacija.

Govoreći o akcionom planu za digitalnu televiziju, mr Tatjana Ćitić, odgovorna urednica Digitalnog programa RTS-a, rekla je da "Radio-televizija Srbije ima značajnu ulogu u procesu prelaska sa analognog na digitalno emitovanje programa u Srbiji. U digitalnoj eri RTS će, pre svega, obezbeđivati programske i servisne sadržaje. Upravo zbog toga će buduća društvena uloga i obaveze biti usklađene sa potrebama gledalaca u informacionom društvu. Kao rezultat RTS će razviti novi biznis plan a poslovanje će biti prilagođeno tržišnim trendovima koje diktira digitalna tehnologija".

U nastavku konferencije, otvorena je jedna od najinteresantnijih tema iz domena mobilne telefonije – prenosivost brojeva između različitih operatera, koja korisnicima mobilnih usluga omogućava da zadrže svoj broj telefona prilikom prelaska kod novog operatera, stoji u saopštenju.

Štefan Keler, međunarodni ekspert za propise u oblasti telekomunikacija, izjavio je da svetska iskustva pokazuju da ova usluga direktno utiče na povećanje ukupnog kvaliteta usluga i na povoljnije cene, jer primorava operatere da se mnogo više trude ako žele da zadrže ili povećaju bazu korisnika. On je dodao da postojeća infrastruktura u Srbiji, uz određena ulaganja, za veoma kratko vreme može da podrži efikasnu primenu ovog servisa.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.