Izvor: Blic | Četvrtak, 31.01.2019.| 08:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Na ulicama Beograda još 1.000 kamera - Pod nadzorom svaka važnija ulica i prolaz

(Foto: Longchalerm Rungruang/shutterstock.com)
Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović najavio je da će u Beogradu, u okviru akcije Siguran grad, usmerene ka većoj bezbednosti građana, biti postavljeno oko 1.000 video-kamera na oko 800 pozicija u narednih nekoliko godina.

Stefanović je rekao da će tim video-nadzorom biti pokrivena svaka važnija ulica i prolaz sa ciljem povećanja bezbednosti građana i sprečavanja, ali i brzog hapšenja izvršilaca krivičnih dela. Kamere će imati softvere za prepoznavanje lica, ali i registracija automobila.

On je naglasio da su prve kamere koje su ranije postavljene dale rezultate u konkretnim slučajevima pošto je počinilac krivičnog dela brzo identifikovan i uhapšen, jer na putu do mesta izvršenja krivičnog dela nije bio maskiran.

- Moći ćemo da utvrdimo iz kog pravca je neki kriminalac došao, iz kojeg ulaza ili iz kojih kola je izašao, gde je stavio kacigu ili masku na lice, te s kim je bio - naveo je Stefanović.

On je na konferenciji za novinare izrazio očekivanje da će sistem video-nadzora u Beogradu biti uspostavljen u naredne dve do tri godine i da će se širiti ka autoputu i magistralnim putevima.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.