NavMenu

U Beogradu će biti uveden dodatni sat za parkiranje, ali i skuplje kazne

Izvor: Novosti Utorak, 29.01.2019. 17:24
Komentari
Podeli
Beogradski vozači ubuduće će imati na raspolaganju novu parking-zonu, mogućnost produženog ostavljanja automobila, ali ih čeka i potencijalni udar po džepu. Reč je o poskupljenju dnevne karte, kako u "Parking servisu" nazivaju kaznu za parkiranje, pišu Novosti.

Ove odluke sredinom decembra doneo je Nadzorni odbor preduzeća, a one će stupiti na snagu ako ih, i kada, gradonačelnik Zoran Radojičić "aminuje".

Iz nadležnog preduzeća zaduženog za kontrolu ostavljanja automobila odluku pravdaju sve većim brojem vozila na beogradskim ulicama i sve većom potrebom za slobodnim parking-mestom. Zone su uvedene prvenstveno zbog građana koji žive u najužem gradskom jezgru i koji, zahvaljujući ovom sistemu, lakše pronalaze slobodno parking-mesto.

- U zonskom sistemu se uvodi dodatni sat parkiranja - otkrivaju iz "Parking servisa".

- Na taj način se, nakon isticanja dozvoljenog vremena parkiranja, sat vremena u crvenoj zoni, dva sata u žutoj zoni i tri sata u zelenoj zoni, vozačima pruža mogućnost da doplate dodatno vreme parkiranja - dodaje se.

Prema najavama, produženo vreme parkiranja u zonama skuplje je od redovne cene parkiranja po satu. Cilj je da se vozači destimulišu da kola ostavljaju na ulici i da se, ukoliko im je potrebno duže zadržavanje, opredele za parkiranje u garaži.

Cena povlašćene parking-karte za stanare zoniranog područja, koja iznosi 457 dinara, ista je već deset godina i neće se menjati, kažu u "Parking servisu". Takođe, cena parkiranja po satu u zonama neće poskupeti.

- Kada je reč o dnevnoj karti, njena cena jeste povišena, jer je to vid motivisanja vozača da poštuju vremensko ograničenje parkiranja predviđeno za određenu zonu i one se od sada razlikuju u zavisnosti od zone za koju se kupuju - kažu iz preduzeća.

Uprkos novim odlukama, nešto staro ostaje na snazi - popust od 50% za plaćanje kazni u roku od osam dana. Ipak, cene će biti više.

- Dnevna parking-karta, odnosno kazna, za zelenu zonu koštaće 1.960 dinara, za žutu zonu 2.520 dinara i za crvenu zonu 2.800 dinara, sa popustom 980, 1.260 odnosno 1.400 dinara - najavljeno je iz "Parking servisa".

- Cena dnevne parking-karte u plavoj zoni nije promenjena, jer je to zona bez vremenskog ograničenja te nije bilo potrebe za ovim korektivnim merama. Podsećamo da je kazna za parking u plavoj zoni pojeftinila skoro 2,5 puta i da je do 2015. godine koštala 1.870 dinara - kažu u tom preduzeću.


"Zona A" kod Kosančićevog venca

Ukoliko gradonačelnik odobri, u ulicama oko Kosančićevog venca biće uvedena "zona A", u kojoj je parkiranje ograničeno na 30 minuta. Ona se uvodi sa ciljem da se posetioci centra grada svojim vozilima kraće zadržavaju u ovim ulicama, a da za duže zadržavanje biraju i koriste obližnje garaže. Takođe, putem ograničavanja vremena parkiranja na 30 minuta, stanarima se omogućava lakše pronalaženje slobodnog parking-mesta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.