Izvor: eKapija | Utorak, 29.01.2019.| 16:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

Ovi trendovi će obeležiti tržište LED rasvete narednih godina

Ilustracija (Foto: Rasstock/shutterstock.com)
LED industrija prolazi kroz uzbudljiv period primene poslednjih tehnoloških napredaka za inovaciju LED dizajna, boje, talasne dužine, eneregetske efikasnosti itd.

Sve ukazuje na zdrav rast industrije rasvete u 2019. i narednim godinama. Nekoliko faktora doprinosi ovom rastu, a posebno tražnja za većom energetskom efikasnošću dok traje zabrinutost za klimatske promene i zaštitu životne sredine. Takođe, nove "pametne" tehnologije umetnute u rasvetu za kućnu, poslovnu i gradsku upotrebu utiču na pomenutu tražnju. Neke procene predviđaju rast tržišta "pametne" rasvete od 27% godišnje između 2017 i 2023. godine, piše na sajtu firme Telemax.

Iduće godine možemo očekivati konvergenciju tehnologije i tržišne tražnje koja će pogurati nove inovacije, dizajn i boju LED rasvete. Nekoliko trendova koji će uticati na sektor rasvete u nadolazećem periodu su:

1. Energetska efikasnost će nastaviti da dominira

LED rasveta tipično emituje manje toplote, traje i do čak 25 puta duže i mnogo je energetski efikasnija od tradicionalnih izvora svetlosti. Što je veći iznos lumena po vatu, sijalica je efikasnija. Efikasnost LED rasvete se povećava i sada je na oko 125 lumena po vatu.

2. Uskoro će sva LED rasveta biti IoT kompatibilna

Većina sijalica koje se trenutno prodaju, uključujući LED sijalice, nisu spremne za Internet-Of-Things integraciju što znači da se ne smatraju "pametnim" uređajima koji mogu biti korišćeni pomoću mobilnih aplikacija. Ova mogućnost će uskoro biti standard, a u idućoj deceniji će sva rasveta biti digitalno povezana.

3. LED dizajn i tanka izrada

Iako u dizajn tradicionalne rasvete nije uloženo mnogo vremena, kada je reč o LED rasvjeti, dizajn je jako važan i u poslednje vreme glavna tačka razlikovanja. Dizajn rasvete se kreće ka tanjim profilima koje je lako zameniti i montirati. Prethodno, to je zahtevalo mnogo veći posao dok je moderna LED rasveta sve lakša, fleksibilnija i zahtjeva sve manje prostora.

4. Toplota boje LED rasvete će biti u fokusu

Mereći u stepenima kelvina, temperatura tradicionalnih LED sijalica se kreće između 2700 K i 5000 K. Viši kraj raspona stvara hladniju boju. Dizajneri rasvete i arhitekte kreiraju toplije boje. Svetlo iz raspona 2000-3000 K stvara boju koja je prijatnija, smirujuća i više intimna za većinu prostorija u domu, restoranu i drugim lokacijama, poredeći sa hladnom belom svetlošću koja je prikladnija za kancelarije, kupatila i slično.

5. Briga o epidemiji plave svetlosti će rasti

Ljudi postaju više svesni epidemije plavog svetla, koja može uticati na spavanje i dugotrajno zdravlje. Za većinu, najveći izvor plave svetlosti su smartfoni i ostali uređaji sa ekranima, ali plavo svetlo takođe dolazi i iz LED rasvete. Rasvetni proizvođači su voljni da reše ovaj problem razvijajući osvitljenje koje je prilagođeno ljudima imitirajući sunce. Industrija pokušava da filtrira plavu svetlost ali nijedno dosadašnje rešenje nije dovoljno efikasno. Onda kada bude rešeno, rani korisnici će biti medicinski objekti, bolnice i obrazovna okruženja.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.