Izvor: Glas Srpske | Utorak, 29.01.2019.| 16:35
Izdvojite članak Odštampajte vest

U 2018. izvezeno naoružanje vredno 205 mil KM - Namenska industrija jedna od najbrže rastućih grana u BiH

(Foto: konecny/shutterstock.com)
Namenska proizvodnja BiH čeliči svoju poziciju na inostranim tržištima, čemu svedoči i podatak da smo prošle godine izvezli oružje, municiju i slične proizvode ukupne vrednosti oko 205 mil KM.

- To je za 5,7% više nego u godini ranije, kada je izvoz iznosio oko 193,9 mil KM - rekli su za Nezavisne u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Spisak zemalja, u koje su naši oružje i municija odlazili, prilično je šarolik. Tako se najviše izvozilo u Saudijsku Arabiju, i to u vrednosti od 75 mil KM, a zatim u Tursku - 29,5 mil KM. Slede Egipat (24,27 mil KM), Avganistan (23 mil KM) i SAD (16 mil KM).

- U prekomilionskim vrednostima izvozilo se i u Bugarsku, Hrvatsku, Srbiju, Njemačku, Rumuniju, Maroko, Moldaviju, Švajcarsku, Katar, Ujedinjene Arapske Emirate i Namibiju - potvrdili su za Nezavisne u Spoljnotrgovinskoj komori BiH.

Najviše je tokom prošle godine izvezeno municije, u koju spada 94% od ukupnog izvoza, odnosno vrednost veća od 192 mil KM, dok se u kategoriji oružja najviše izvoze delovi za vojno oružje u iznosu od 8 mil KM.

Almin Mališević, sekretar Udruženja metalne i elektro industrije pri Privrednoj komori FBiH, rekao je za Nezavisne da Komora u jednoj od svojih asocijacija ima i grupaciju namenske industrije, a koja broji 17 firmi.

- U BiH je namenska industrija jedna od najbrže rastućih grana. Kada gledamo ukupan izvoz ili proizvodnju, ona ne čini veliki procenat, ali rast koji ona iz godine u godinu ostvaruje daje nam za pravo da dodatno možemo računati na pozitivne efekte u narednim godinama - rekao je Mališević.

On smatra da u BiH treba dodatno razvijati ovu granu, posebno jer su velike potrebe na svetskom tržištu i, kako ocenjuje, sigurno je da u toj konkurenciji BiH može naći svoje mesto.

Po njegovim rečima, radi se o industriji koja je jako široka, a mi sa svojom proizvodnjom možemo učestvovati u velikom tržišnom kolaču.

- Mi najviše proizvodimo municiju, odnosno kapisle, kao i delove artiljerijskog oružja. U pitanju je proizvodnja koja je tradicionalna nekoliko decenija u BiH i sigurno je da će ti proizvodi i dalje imati budućnost - pojasnio je Mališević.

Po rečima Tane Peulića, predsednika Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, kada je reč o namenskoj industriji u RS može se govoriti o firmama Orao Bijeljina, Kosmos Banjaluka i Tehnički remont Bratunac.

- Sva tri preduzeća rade i posluju, a najbolje rezultate postiže Tehnički remont Bratunac - rekao je Peulić, dodajući da sva tri preduzeća imaju i tehničke i materijalne i stručne kapacitete za dalji razvoj.

Inače, uvoz proizvoda namenske industrije u BiH je u prošloj godini zabeležio pad od 13,26%, i iznosio je svega 12,47 mil KM.

- Top tri uvozne zemlje su Srbija (2,5 mil KM), Italija (1,6 mil KM) i Hrvatska (1,1 mil KM), dok je uvoz s ostalih tržišta zabeležio vrednosti ispod milion KM - navode iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.