Izvor: eKapija | Utorak, 29.01.2019.| 16:28
Izdvojite članak Odštampajte vest

Federalna vlada usvojila Program ekonomskih reformi do 2021. godine

(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila je na jučerašnjoj sednici Program ekonomskih reformi Federacije BiH za period 2019-2021. koji će biti dostavljen Direkciji za ekonomsko planiranje BiH, kao koordinirajućoj instituciji za izradu Programa ekonomskih reformi BiH za ovaj period, navodi se u saopštenju Vlade FBiH.

Utvrđeni prioriteti strukturnih reformi Federacije BiH za naredni trogodišnji period su reforma tržišta energije i transporta, koja podrazumeva unapređenje strateškog i zakonodavnog okvira u skladu sa Ugovorom o Energetskoj zajednici i energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije, te stvaranje održivog sistema finansiranja železničke infrastrukture, unapređenje stanja saobraćajne infrastrukture u Federaciji BiH i poboljšanje modela finansiranja autoputeva i puteva, sa akcentom na koncesije i javno privatno partnerstvo.

Projektovani su sektorski razvoj poljoprivrede, kroz unapređenje poljoprivredne proizvodnje i turizam kroz unapređenje postojećeg pravnog okvira koji reguliše oblast turizma, turističkih zajednica, boravišne takse i ugostiteljstva.

Jedna od prioritetnih oblasti je poslovno okruženje i smanjenje neformalne ekonomije, jačanje poduzetništva kroz stvaranje povoljnog ambijenta smanjenjem administrativnih i finanijskih prepreka za rast i razvoj male privrede, unapređenje poduzetničke infrastrukture putem projekata podrške sektoru malih i srednjih preduzeća, za jačanje konkurentnosti i očuvanje i povećanje zaposlenosti u ovom sektoru.

U oblasti zaštite životne sredine planirano je unapređenje sistema upravljanja otpadom.

Za unapređenje finansija potrebno je objaviti i primeniti registar taksi i naknada, doneti sveobuhvatne propise o naknadama i taksama, unaprediti sistem fiskalizacije, smanjiti poresko opterećenje rada, preraspodeliti poresko opterećenje i restrukturirati stari poreski dug.

Prioritet u oblasti obrazovanja je unapređenje kompetencija međuuniverzitetske, regionalne i međunarodne saradnje, na polju zapošljavanja i tržišta rada povećanje njegove efikasnosti i kreiranje podsticajnog pravnog okruženja za jačanje uloge posredovanja u zapošljavanju, efikasna politika zapošljavanja i unapređenje funkcioniranja sistema socijalne zaštite u FBiH.

Navedeno je i da je podrška tehnološko-inovacijskom razvoju u FBiH nedovoljna i da je takvu politiku potrebno razviti i podići na nivo koji će omogućiti povećanje konkurentnosti privrede.

Vlada Federacije BiH je iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja ranije imenovala entitetskog koordinatora koji blisko sarađuje s Direkcijom za ekonomsko planiranje kao državnim koordinatorom i federalnim ministarstvima na tehničkoj pripremi dokumenta i ovaj mehanizam dobro funkcioniše.

Federalni zavod za programiranje razvoja pripremio je set podzakonskih akata koji bi trebalo da unaprede ukupan sistem planiranja, a time i pripremu Programa ekonomskih reformi. Takođe, u 2019. godini počinje priprema Strategije razvoja FBiH za period 2021–2027. godina, koja će umnogome doprineti njegovoj što kvalitetnijoj pripremi, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.