NavMenu

Niški đaci izvoze planinske čajeve za Nemačku - Novac ide na ekskurzije, putovanja, usavršavanja

Izvor: Niške vesti Utorak, 29.01.2019. 15:03
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: shutterstock.com/ratmaner)Ilustracija
Dve tone divljeg planinskog čaja plasiranog na nemačko tržište bilans je dosadašnjeg rada učeničke kompanije "Organik" u niškoj Ekonomskoj školi. Do tržišta u Nemačkoj stigli su izlažući svoje proizvode na sajmovima u okviru đačkog preduzetništva koje već nekoliko godina postoji u našim školama, pišu Niške vesti.

Ono što mnogima do sada nije uspelo - da osvoje tržište zemalja Evropske unije, uspelo je niškim srednjoškolcima. Sve je počelo proizvodnjom "kafenog papira" u jednoj od učeničkih kompanija ove škole. Onda se krenulo i sa proizvodnjom organskih čajeva i slatka. Ideja se dopala jednom nemačkom vlasniku prodajnih objekata i čajevi su krenuli put Nemačke. Potražnja je i dalje velika, pa je saradnja nastavljena. Učenicima pomaže i profesor Ekonomske škole Bratislav Vasić, rukovodilac školske zadruge, a u pomoć su im priskočili i prijatelji. Kako se posao širio pridružili su im se i učenici Ugostiteljsko-turističke škole sa kojom đaci iz Ekonomske dele zgradu. Kako je vreme odmicalo proizvodnja se širila, a sada se u ponudi nalaze šest vrste čajeva.

- Ono što naše čajeve odvaja od drugih to je njihovo organsko poreklo - kaže Kristina Petrović, sada student treće godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu a nekada učenik Ekonomske škole i član tima kompanije "Organik". Sada je student mentor učenicima Ekonomske škole.

- Čajevi dolaze sa naših planina, Suve i Stare planine i nazivamo ih "divljim čajevima" jer ih ne uzgajano. U ponudi su čaj od divlje nane, od divlje kupine, divlje kruške, divlje jabuke, koprive i šipuraka. Svaki od ovih čajeva uz predivnu aromu ima i neka lekovita svojstva što je uobičajeno za čajeve - dodaje ona.

Učenici sami beru čajeve, ali su pre toga prošli odgovarajuću "obuku" kod iskusnih berača biljaka i uspešno je savladali. Nakon toga se biljke suše u licenciranoj sušari, a potom pakuju i nude kupcima. I dok domaći kupci nisu bili baš zainteresovani u prvom trenutku za čajeve sa planina, ponuda je stigla sa zapada. Krsitina kaže da je to pomalo i razumljivo i zbog cene čaja, jer su organski proizvodi i inače skuplji od drugih proizvoda. Domaći kupci mogu da naruče čajeve preko sajta Kompanije "Organik" gde mogu da se obaveste i o samoj kompaniji, ali i o proizvodima.

- Važnu ulogu u celoj priči odigralo jei pakovanje u kojem čajeve prodajemo - dodaje Kristina.

Kutijice su urađene od već pomenutog "kafenog papira" koji učenici sami prave. Posebna ekipa u "Organiku" sklapa kutije. Onda čaj i kutije odlaze kod učenika Ugostiteljsko-turističke škole koji ih mere i pakuju.

Anita Stefanov je učenica četvrte godine Ekonomske škole i top menadžer je kompanije "Organik". Ona je od prve godine u kompaniji i ima važan zadatak.

- Rad u kompaniji me je privukao jer je to bio jedan od načina da izrazimo svoju kretivnost i na praktičan način proverimo svoje teorijsko znanje. Najzanimljivije je to što još kao srednjoškolci možemo da se upoznamo sa načinom rada neke kompanije, od početka do krajnjeg proizvoda - kaže Anita.

U Ekonomskoj školi vlada veliko interesovanje za rad učenika u učeničkim kompanijama. Samo u "Organiku" radi njih dvadesetak, ali u školi postoji još kompanija koje privlače gotovo istu pažnju kao i ova.

Dve tone organskog čaja na nemačkom tržištu je i velika dobit u novčanom smislu.

- Novac koji kompanija zaradi ostaje u kompaniji, a da bi učenici koji rade u njoj na neki način bili motivisani za rad koji su uložili, oni od tog novca odlaze na ekskurzije, putovanja, usavršavanja. Deo novca se, svakako, ulaže u dalji rad kompanije, odnosno, nabavku sirovina - objašnjava Kristina i dodaje da pomažu i učenicima slabijeg materijalnog stanja kojima, takođe, plate ekskurziju a nekima nabave i udžbenike.

Ekonomska škola u Nišu je jedna od retkih škola u Srbiji koja ima Učeničku zadrugu sa tradicijom dugom preko 25 godina. U okviru zadruga se odvijaju vannastavne aktivnosti i razvija preduzetnički duh učenika.

Učenici Ekonomske škole u Nišu već pripremaju nove kompanije, nova iznenađenja i nove proizvode. Možda pored organskih čajeva put zapadnog tržišta krene još neki od njih.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.