NavMenu

Šta koči izradu katastra klizišta u Srbiji?

Izvor: RTS Utorak, 29.01.2019. 10:32
Komentari
Podeli
(Foto: Baloncici/shutterstock.com)
U Srbiji trećina teritorije je pod rizikom od klizišta. Često se sa novim poplavama aktiviraju i nova klizišta. Već nekoliko dana aktuelno je klizište u kraljevačkom selu Gokčanici. Za izradu katastra klizišta potreban je novac da bi se više vremena provelo na teranu, kažu u Geološkom zavodu.

Dobrica Damnjanović iz Geološkog zavoda rekao je za RTS da klizišta uvek prete nakon padavina, naročito početkom proleća, i da ugrožavaju puteve, stambene i infrastrukturne objekte

Kada je reč o Gokčanici, Damnjanović ističe da je važno da se spreči da voda ulazi u klizište tako što bi se napravili kanali koji će prikupljati površinske vode.

Kako dodaje, potrebno je da se klizište ocedi i da se ne skuplja voda, inače će ono nastaviti da se kreće i da ugrožava druge objekte.

Prema njegovim rečima, cela Srbija južno od Save i Dunava je ugrožena. Često se klizišta javljaju oko Kopaonika a poznati slučajevi iz prethodnih godina bili su u Obrenovcu, Lajkovcu, Osečini, Bajinoj Bašti, Krupnju, Valjevu...

Faktori koji utiču na nastanak klizišta su, navodi Damnjanović, geološki sastav, nagib padine i količina vode.

- Što je veća količina vode, veća je mogućnost za klizišta - upozorava Damnjanović.

Kaže da se blizu deset godina radi na katastru kliziša, ali da je glavni problem nedostatak novca koji je potreban da bi se više vremena provelo na terenu.

Napominje da bez oblizaka terena nije moguće napraviti katastar i da je za to potrebno mnogo vremena.

Kada je reč o kućama koje se grade na klizištima, Damnjanović ističe da je veliki problem što lokalne samouprave nemaju dovoljno stručnih ljudi koji bi procenili da li je nešto na klizištu ili nije, a i tu problem predstavlja nepostojanje katastra.

Prvo je potrebno uraditi katastar da bi neko mogao da koristi te podatke i da kaže se ne vrši ozakonjenje objekata na klizištima, kaže Dobrica Damnjanović.

Prema podacima, u Srbiji je u protekloj deceniji popisano oko 10.000 klizišta, a procenjuje se da ih ima i tri puta više.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Kentkart tuži Grad Beograd i zahteva 17 mil EUR odštete

Kompanija Kentkart, koja je godinama obavljala naplatu karata u gradskom prevozu, nakon raskida ugovora tužila je grad i zahtevala odštetu od 17 mil EUR, izjavio je predsednik Privremenog organa Grada Beograda Aleksandar Šapić. - Kontrolisali su sistem od 250 mil EUR godišnje. Ja tvrdim da preko 1 mil EUR ne mogu da dobiju, a mislim da će čak biti obrnuto, jer mi imamo dokaze da su unazadili sistem - rekao je Šapić za Radio-televiziju

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.