NavMenu

Raste izvoz iz Srbije u Sloveniju - Srpske firme investirale u Sloveniju 200 mil EUR

Izvor: Beta Ponedeljak, 28.01.2019. 16:26
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Predsednik Privredne komore Srbije (PKS) Marko Čadež rekao je u ponedeljak (28. januara 2019. godine) da je ogroman interes srpskih i slovenačkih privrednika da sarađuju, a to potvrđuje i poslovni forum na kojem učestvuje 600 kompanija.

- Na današnjem forumu okupilo se dva puta više privrednika nego na poslednja dva foruma - rekao je Čadež u Beogradu na poslovnom forumu "Srbija - Slovenija".

On je dodao da je na skup došao "prvi tip" srpskih privrednika među kojima su najveće kompanije kao što su Nektar, Komtrejd, MK grupa i druge.

Na forumu su, prema njegovim rečima, prvi put i brendovi odnosno kompanije iz IT industrije i turizma.

- U poslednje dve godine robna razmena je premašila milijardu evra, srpski investitori uspešno rade u Sloveniji, a slovenačke firme u Srbiji zapošljavaju 25.000 ljudi - kazao je Čadež.

Najavio je da će Srbija ove godine otvoriti privredno predstavništvo u prostorijama Privredne komore Slovenije, a Slovenija će svoje predstavništvo u PKS otvoriti sledeće godine.

Predsednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup rekao je da "ovako velika manifestacija govori o veličini interesa privrednika dve zemlje da sarađuju".

- Uvoz iz Srbije je sve veći, a srpske firme su investirale u Sloveniju 200 mil EUR - rekao je Gorjup i dodao da je robna razmena vredna oko 1,5 mlrd EUR.

On je istakao da na privredni razvoj ne utiču samo velike sile kao što su Amerika, Rusija i druge zemlje, već da najveći deo odgovornosti ostaje "našim privredama koje treba da razvijaju poslovne modele i jačaju saradnju i razvoj".

Gorjup je podsetio da će se u pojedinačnim razgovorima privrednika govoriti o saradnji u oblasti digitalizacije, cirkularne ekonomije i turizma.

- Verujem da će se u tim razgovorima pojaviti nove poslovne ideje - rekao je Gorjup.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Agro, Finansije

Digitalno svinjarstvo - Kupite Pig token, a posle dve i po godine dobijate 100 kilograma svinjetine

Uzgajate svinje, a ne odlazite na farmu, nema blatnjavih čizama, ni ustajanja u cik zore da bi se nahranile životinje. Zvuči filmski, ali nije. Krešimir Kuterovac, stočar iz Hrvatske, pokrenuo je sa kompanijom Beyondi i Blok Be platformu GoAgro pomoću koje svako može da postane stočar, a da posao uzgajivača svinja radi neko drugi. - Vi kupujete digitalni oblik svinje - PigNFT (Pig token). Minimalna cena je 220 EUR za koju posle dve i po

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.