NavMenu

Ispunjeni uslovi za izgradnju Kongresnog centra Sarajevo - Poziv investitorima do proleća

Izvor: Klix Ponedeljak, 28.01.2019. 16:10
Komentari
Podeli

(Foto: novigradsarajevo.ba)
Urbanistički projekt Kongresni centar Sarajevo usvojilo je Opštinsko veće Novi Grad Sarajevo 2016. godine, ali je zbog administrativnih problema stalno odgađana njegova implementacija. Nakon skoro tri godine stvari su se pomerile s mrtve tačke i uskoro bi trebalo da bude otvorena javna licitacija za zemljište.

Izgradnja Kongresnog centra Sarajeva, čija je prvobitna vrednost procenjivana na 300 mil KM, trebalo je da počne u blizini zgrade Opštine Novi Grad, neposredno pored objekta Radio-televizije Bosne i Hercegovine još 2016. godine, ali zbog problema administrativne prirode, koji su bili usko vezani za upis vlasništva na BHRT, izgradnja još nije počela.

Za portal Klix.ba iz Općine Novi Grad tada su naveli da je učinjeno sve što je bilo u nadležnosti Opštine i da su čak imali i zainteresovane investitore iz Omana, ali da je prethodno navedeni administrativni sudski spor bio kočnica izgradnje.

- Iako je predsednik Kantonalnog suda u Sarajevu 9. januara ove godine doneo odluku o hitnom rešavanju ovog predmeta, nažalost predmet još nije rešen. Pored sporosti sudske administracije, bojimo se da se radi o nekoj vrsti opstrukcije ovog projekta, jer više od tri godine nije rešena žalba BHRT-a (izjavljena 8. aprila 2015. godine) kada je reč o upisu prava vlasništva, što je ključno pitanje kako bi se došlo do mogućnosti da se putem javne licitacije izabere investitor za izgradnju Kongresnog centra Sarajeva - kazali su tada iz Opštine Novi Grad.

Međutim, tri godine kasnije čini se da se stvari lagano pokreću s mrtve tačke. Načelnik Opštine Novi Grad Semir Efendić je kazao kako je spor konačno rešen na sudu i kako će konačno započeti realizaciju projekta.

- Uskoro bi trebalo da bude otvorena javna licitacija za zemljište, čime ćemo direktno odrediti i novog investitora. Konkretnije, najkasnije u naredna dva meseca ćemo uputiti prvi poziv investitorima za izgradnju Kongresnog doma Sarajevo - rekao je Semir Efendić.

Sarajevo bi implementacijom ovog plana prvi put dobilo toranj viši od 40 spratova, a poseban značaj bi imao kongresni deo koji bi imao nekoliko različitih multifunkcionalnih dvorana, među kojima je i koncertna dvorana s binom koja može da primi 1.000 ljudi, sa 734 mesta, zatim multipleks bioskop, kao i više različitih dvorana na spratovima u kojima bi mogli da se održavaju centralni kulturni i poslovni događaji u BiH, kao i press centar.

Takođe, u blizini kompleksa trebalo bi da bude izgrađen i centralni trg uz posebnu pešačku zonu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Srbija će projekat "letećih taksija" za EXPO razvijati sa kompanijom Airbus - Najavljeno potpisivanje memoranduma

Vlada Srbije će sa kompanijom Airbus potpisati memorandum za projekat razvoja Air mobility-ja, koji podrazumeva upotrebu malih, visoko automatizovanih aviona, na nižim visinama u urbanim i gradskim oblastima, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Mali je na svom Instagram profilu napisao da je sa regionalnim direktorom prodaje u kompaniji Airbus za Istočnu Evropu Aleksandrom Bojanićem, razgovarao je o uvođenju letećih taksija. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.