NavMenu

Beograd ulaže u energetsku efikasnost - Rekonstrukcija klinike Dr Laza Lazarević donosi uštede od 90.000 EUR godišnje

Izvor: eKapija Ponedeljak, 28.01.2019. 15:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Shutterstock.com)Ilustracija
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i ministar za rudarstvo i energetiku Aleksandar Antić obišli su danas radove na energetskoj rekonstrukciji Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević, objavio je portal Beoinfo.

Vesić je zahvalio Vladi Švajcarske, podsetivši da je projekat energetske efikasnosti u okviru kojeg se sprovodi rekonstrukcija klinike zajednički projekat Grada Beograda i Vlade Švajcarske.

– Mi smo kao grad učestvovali u realizaciji projekta tako što smo obezbedili sve potrebne dozvole i tako što su Beogradske elektrane vršile nadzor u ovom projektu. Za nas je energetska efikasnost važna i sve više ćemo ulagati u ovu oblast, ne samo kroz ovakve projekte već i iz budžetskih sredstava. Ove godine smo budžetom grada obezbedili novac za pet zgrada javne namene koje ćemo učiniti energetski efikasnim - istakao je Vesić.

Zamenica direktora Švajcarske kancelarije za saradnju Sibil Hegler je rekla da je klinika Laza Lazarević sačuvala oko 38% energije za godinu dana, što iznosi više od 90.000 EUR, i dodala da će se nastaviti sa ovakvim projektima i u budućnosti.

Govoreći o projektu energetske efikasnosti, ministar Antić je rekao da su realizovana dva segmenta vrednosti više od 3,5 mil EUR.

- Prvi se ticao energetske rekonstrukcije OŠ Olga Petrov, odnosno modernizacije u energetskom smislu oko 2.600 m2, a drugi segment odnosio se na bolnicu. Svi objekti podignuti su sa najnižeg energetskog razreda na takozvani B razred, koji je standard i u najrazvijenijim državama Evrope – istakao je Antić, dodavši da objekti u novogradnji po zakonu moraju da imaju C razred i da je nivo ušteda u energiji sada oko 40%, precizirao je Antić.

On je naveo da Vlada Srbije energetskoj efikasnosti poklanja veliku pažnju, najviše posredstvom Budžetskog fonda za energetsku efikasnost, te da je za tu namenu u 2019. izdvojeno 500 miliona dinara, što će, kako je rekao, najvećim delom biti uloženo u nerazvijene opštine u Srbiji.


Sređivanje fasada na rate, naplata od uštede

Goran Vesić je najavio da Grad zajedno sa Sekretarijatom za energetiku i JKP Beogradske elektrane priprema projekat koji će građanima omogućiti da na na rate da sređuju fasade u svojim zgradama, jer bi se to naplaćivalo od ušteda u energiji.

Vesić je istakao da će grad nastaviti sa ovim aktivnostima jer svako ulaganje u energetsku efikasnost se veoma brzo vrati uštedom koja je time omogućena.

– Kako to izgleda, moći ćete da vidite na primeru Opštine Savski venac, koja od svojih stredstava na taj način uređuje objekat u kome se nalazi opština – istakao je zamenik gradonačelnika.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Saobraćaj

Raspisan tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica

Infrastruktura železnice Srbije raspisala je tender za stručni nadzor za projektovanje i izgradnju nove železničke pruge Jovanovac - Rasputnica Cvetojevac - Sobovica. Kako se pojašnjava, formiranje nove industrijske zone Sobovica uslovilo je potrebu za njenim povezivanjem sa postojećom železničkom infrastrukturom, odnosno sa prugom Lapovo - Kraljevo - Lešak - Kosovo Polje - Đeneral Janković - državna granica (Volkovo). - Postojeća

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.