Izvor: eKapija | Ponedeljak, 28.01.2019.| 12:59
Izdvojite članak Odštampajte vest

RETROSPEKTIVA 2018 - Investicije i planovi u oblasti ZDRAVSTVA koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

(Foto: Dragon Images/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2018. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji ZDRAVSTVA.

Da je obećavano da će biti ulaganja u zdravstvo – obećavano je. Nešto je ostalo samo na tome, nešto je započeto, nešto je, mora se priznati, i završeno.

Stanje u srpskom zdravstvu, poznato je, i nije baš sjajno. Bolujemo svoje, a i boljke zdravstvenog sistema Srbije. Ali, da ne bude da je sve tako crno, javnosti Srbije je početkom 2018. godine kao veliki uspeh predstavljeno napredovanje zemlje na listi koja poredi 34 evropska zdravstvena sistema, a koju je krajem januara objavio Evropski zdravstveni potrošački indeks (EHCI). Pomak sa prošlogodišnjeg 24. na 20. mesto, napravljen je najviše zahvaljujući stavkama koje se odnose na uvođenje novih tehnologija u zdravstveni sistem.

Kada je u pitanju privatno zdravstvo, za gotovo tri decenije, otkad su otvorene prve privatne ordinacije u Srbiji, uloženo je oko 3,5 mlrd EUR, kako u same objekte tako i opremu, te i ne čudi što sve veći broj pacijenata, odlazi u privatne ustanove - nema čekanja, nema redova, neljubaznog osoblja.

Međutim, iako se o integrisanju privatnog sektora u državni dugo govorilo, to nije učinjeno. Napravljeni su mali pomaci uključivanjem privatnog sektora samo za operaciju katarakte (zbog velikog broja pacijenata koji čekaju na taj pregled) kao i za vantelesnu oplodnju, te država planira i da ove godine sklopi ugovore sa 11 privatnih klinika u kojima će moći da se uradi vantelesna oplodnja. Javni poziv klinikama otvoren je do 31. januara.

Inače, završetak većine započetih ili planiranih investicija predviđen je za 2020-2022. Čekaćemo, šta nam drugo ostaje, mi i 73.000, pacijenta koji su trenutno na listi čekanja.


Do tada, da pogledamo šta je sve urađeno u zdravtsvu tokom prethodne godine:


(Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
(Ilustracija) Zlatnu medalju naše retrospektive za 2018. godinu poneo je Klinički centar Srbije. U avgustu 2018. su otpočeli pripremni radove na dogradnji, rekonstrukciji i adaptaciji ovog objekta. Kako je najavljeno, nakon rekonstrukcije, u koju će ukupno biti uloženo 110 mil EUR, KCS će imati više od 1.200 kreveta, 150 kreveta intenzivne nege, 30 operacionih sala, centralizovano odeljenje angiografije, centralizovano odeljenje za dijagnostiku, centralizovano odeljenje nuklearne medicine.

Za izgradnju nove zgrade i rekonstrukciju postojeće u Kliničkom centru Srbije završene su sve pripremne radnje i izabran izvođač radova, konzorcijum HG Holding i Delta inženjering. Rekonstrukcija se obavlja u dve faze - prva je izgradnja nove zgrade, u koju je planirano da bude uloženo 70 mil EUR, dok je u drugoj fazi predviđena obnova postojeće zgrade i za te namene biće utrošeno 40 mil EUR.

Plan je da radovi budu završeni za tri godine, a nakon toga će u KCS, kako je rekao, ministar zdravlja Zlatibor Lončar, građani dobiti novu dimenziju lečenja. Strpljivo čekamo tu novu dimenziju.

Na drugom mestu naše liste, je MediGroup. Naime, još početkom godine u ovoj zdravstvenoj ustanovi, izvršene su značajne vlasničke transformacije, te je Investicioni fond Mid Europa Partners u martu potpisao ugovor o preuzimanju većinskog udela u MediGroup. Prodavac - Blue Sea Capital, zadržaće u MediGroup udeo od 45%.

Kako je rekao Matthew Strassberg, Co-Managing Partnera Mid Europa, MediGroup predstavlja idealnu ulaznu platformu za brzorastuće tržište privatnog zdravstva u Srbiji.

Inače, Ustanove sistema MediGroup pružaju zdravstvene usluge na primarnom i sekundarnom nivou, laboratorijske analize i specijalističke procedure u oblasti oftalmologije, IVF-a i dermatologije. MediGroup je prisutan na 13 lokacija u Srbiji. Svaka čast!

(Foto: everything possible/shutterstock.com )
Bronzu je ove godine osvojio Thumbay Group. Kako je pisano, najveća kompanija koja se bavi zdravstvenim uslugama i obrazovanjem u toj oblasti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, investiraće više od 250 mil EUR u osnivanje novog medicinskog univerziteta u Srbiji, izgradnju studentskog kampusa i klinike. Ukupan broj zaposlenih na Gulf medicinskom univerzitetu i Thumbay bolnici trebalo bi da bude oko 5.000 i uključivao bi zaposlene od tehničkog osoblja, medicinskih sestara i tehničara, do lekara raznih specijalizacija.

Kako je rečeno, kampus će u svom sastavu imati novi univerzitet, kliniku i objekte za smeštaj studenata, pri čemu će univerzitet imati više studijskih programa, pri čemu će biti odlična prilika za domaće i strane studente.

Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo prosvete udružili su snage i prešli u konkretno dogovaranje oko projekta dolaska Thumbay u Srbiju. Oni bi u prvoj fazi koristili bolnice našeg KBC-a u Beogradu, koji je ujedno i nastavna baza Medicinskog fakulteta u Beogradu, a u drugoj fazi bi krenuli u izgradnju sopstvene klinike, objasnio je Šarčević.

Zvuči sjajno i navijamo da se ostvari!

(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
(Ilustracija) Četvrto mesto je ove godine osvojio Centar za mezoterapiju Dr Ioanna Batsialou, koji je još 2017. proširio svoju oblast delovanja i kao specijalna bolnica za dermatovenerologiju i postao deo mreže medicinskog sistema MediGroup. Kako je najavljeno u 2018. u planu ovog Centra je proširenje klinike i preseljenje specijalne bolnice Ioanna MediGroup u objekat od 1.000 kvadratnih metara u srcu Vračara.

Uz neprestano usavršavanje i želju da na srpsko tržište dovede svetske trendove preventivne medicine, ova ustanova prerasla je u bolnicu sa širokim spektrom usluga estetske neoperativne i anti-aging medicine.

(Foto: shutterstock.com )
Na petom mestu je Klinički centar Vojvodine. U Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine (KCV) je u novembru otvorena nova angio-sala za neurološke, abdominalne i periferne interventne procedure, sa savremenim digitalnim angiografskim aparatom.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da je ovo jedan od najznačajnijih pomaka u obezbeđivanju uslova za kvalitetniju zdravstvenu zaštitu u Vojvodini.

Moždani udar je često oboljenje sa izraženim stepenom smrtnosti i nabavka ovog angiografskog aparata pružiće šansu pacijentima da sa minimalnim posledicama po zdravlje, kompletna procedura od prve dijagnostike do dolaska u KCV bude urađena u kratkom vremenskom roku, rekao je Mirović.

Angio-sala je jedina ove vrste, koja je umrežena sa svim regionalnim opštim bolnicima u Vojvodini i lekari će putem video linka međusobno moći da leče pacijente. A, za nabavku digitalnog angiografskog aparata sa dodatnom opremom pokrajinska vlada izdvojila je 70 miliona dinara. Malo li je?

(Foto: Cyril Hou/shutterstock.com)
Na šestoj poziciji naše retrospektive je Kompanija Remondis Medison. Dugo se u Srbiji pisalo o medicinskom otpadu - gde i šta sa njim? Poznato je da medicinski otpad, ukoliko nije pravilno odlagan i na vreme uništavan, može da bude i izvor različitih infekcija i zaraza.

Kompanija Remondis nastupila je u pravom momentu i ponudila rešenje ovog problema. Naime, kako je pisano, ova kompanija bi uskoro mogla da pokrene novi pogon za tretman medicinskog otpada u Srbiji. U industrijskoj zoni u Zrenjaninu kupljeno je novo zemljište površine 11.000 m2 na kojem će biti postavljen pogon za termički tretman lekova sa isteklim rokom.

Osim toga, tu će se, kako je rečeno, obavljati i tretman malih laboratorijskih životinja, kao i narkotika, što će umnogome rešiti problem tih vrsta otpada u našoj državi. Vrednost ove investicije, čiji će kapacitet biti 1.500 tona na godišnjem nivou, iznosi 1,6 mil EUR, a otvaranje se očekuje na proleće 2019.

Dodatno, ova kompanija će, kako je najvio direktor prodaje Miroslav Poznić, otvoriti i oko 20 novih radnih mesta.

(Foto: Beoinfo)
(Goran Vesić i Milovan Bojić tokom uručenja građevinske dozvole) Sedmo mesto odnela je izgradnja Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje 2. Građevinska dozvola dobijena je u avgustu prošle godine, a kamen temeljac planiran je u aprilu ove godine, dok je 14. februar krajnji rok za odabir izvođača radova. Nakon toga, najavljeno je, da će biti zatražena saglasnost Razvojne banke Saveta Evrope, koja je obezbedila sredstva za izgradnju objekta.

Zgrada će se imati oko 14.000 kvadratnih metara i predstavljaće novo krilo Instituta Dedinje. Planirano je da radovi, za koje će biti odvojeno oko 18,9 mil EUR, traju oko godinu i po. U prizemlju nove bolnice nalaziće se poliklinika i dijagnostička služba sa prijemnim odeljenjem, na prvom spratu će biti laboratorija, lekarske sobe i sala za predavanja, na drugom spratu operacioni blok za kardiohirurgiju, a na trećem i u potkrovlju postoperativni stacionari sa sobama za poluintenzivnu i intenzivnu negu. Kada počne da funkcioniše novi objekat, sledi rekonstrukcija stare zgrade, koja se prostire na 8.800 kvadratnih metara.

Bilo je i krajnje vreme.

(Foto: sfam_photo/shutterstock)
(Ilustracija) Na osmom mestu našla se potencijalna nabavka najsavremenijeg aparata za zračenje tumora - proton bima.

Nije mnogo vremena proteklo od nabavke gama-noža do primene savremenijeg iks-noža, da bi na otvaranju centra, u kojem će na terapiji biti oboleli od malignih bolesti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao da se nada da bi Srbija, možda mogla da dobije i najsavremeniji aparat za zračenje tumora zvani proton bim. Uređaj vredan oko 35 mil EUR i dragocen pacijentima koji se bore sa karcinomom.

Ovaj uređaj omogućava zračenje protonima i svrstava se u domen radioterapije. Mašina je dosta skupa, ali je njen rad usavršen, jer omogućava selektivno zračenje tumora. To znači da precizno uništava samo bolesno tkivo, a ne zrači okolno, zdravo. Ima mogućnost da duboko zađe u tkivo i uništava udaljeni tumor, što je odlično, jer su ranije na taj način mogli da se tretiraju samo površinski karcinomi. Nekoliko zemalja u Evropi ima ovaj uređaj i zaista bi bilo značajno da ga i Srbija dobije – objašnjava prof. dr Vladimir Obradović, stručnjak nuklearne medicine i predsednik Upravnog odbora Kliničkog centra Srbije.

Osim kod tumora mozga, zračenje protonima koristi se i za terapiju raka u ostalim delovima tela, dok pacijent sve vreme sedi u takozvanoj robotičkoj stolici, a aparat se nalazi ispred njega. Budući da je uređaj težak i glomazan, osmišljena je stolica za pacijenta koja se lako može pomeriti kada tumor mora da se "gađa" iz više različitih uglova. Jedini nedostatak aparata je cena, jer najjeftiniji uređaji ove vrste koštaju oko 35 mil EUR. Ostaje da vidimo

(Foto: tirsova.rs)
I na kraju naše liste, na devetom mestu je dugo čekana, najavljivana, obećavana, izgradnja Tiršove 2, za koju je u decembru počela studija izvodljivosti. Evropska centralna banka finansiraće izgradnju, a domaće firme Bexel consulting i austrijska AIMC GmbH (eksperti za planiranje bolnica), su na javnom tenderu dobile posao izrade studije izvodljivosti za novu dečju bolnicu.

Narednih devet meseci, nakon čega će biti raspisan tender, izrađen projekat i počeće se sa izvođenjem radova. Po sadašnjem planu, početak izgradnje bi bio na proleće 2020. godine, a klinika bi trebalo potom da bude završena u roku od dve godine. Zoran Radojičić je rekao da Tiršova 2 neće predstavljati samo zgradu već i nov koncept lečenja dece.

Vrednost studije izvodljivosti je 250.000 EUR a ovaj iznos je donacija. Bespovratna sredstva, u vrednosti od 250.000 EUR, obezbeđena su iz Slovačkog fonda za inkluzivni rast, a biće realizovana preko Razvojne banke Saveta Evrope. Za opremanje i izgradnju nove klinike, Centralna evropska banka odredila je 54 mil EUR

Objekat Tiršove 2 imaće površinu od 30 hiljada metara kvadratnih i nalaziće se na kraju Deligradske ulice u Beogradu, na placu većem od hektara, idealnoj lokaciji na kojoj će biti ulaz iz Kliničkog centra, ali i sa autoputa pored Hitne pomoći.

Tiršova dva, nakon realizacije, mogla bi da bude investicija po kojoj će ostati upamćen mandat gradonačelnika Beograda, a malo manje po kućici za vrapce.


S. PetrovićPogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji ZDRAVSTVA i uporedite koliko se ona slaže sa Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

I još nešto, da li ste videli koji projekti su izazvali Vašu pažnju u kategorijama TRGOVINSKI CENTRI, NEKRETNINE (stambeni i poslovni prostor), TELEKOMUNIKACIJE I IT, KOMUNALNA INFRASTRUKTURA I ENERGETIKA, SAOBRAĆAJ, INDUSTRIJA, TURIZAM, ZABAVA I REKREACIJA, POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE, SPORTA, EKOLOGIJE?

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE