NavMenu

Pretragom krvi do ranog otkrivanja Alchajmerove bolesti?

Izvor: B92 Ponedeljak, 28.01.2019. 10:04
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: somsak suwanput/shutterstock.com)Ilustracija
Jednostavna pretraga krvi mogla bi potencijalno da otkrije Alchajmerovu bolest kod pacijenata čak 16 godina pre nego što se pojave prvi simptomi, pokazala je studija Centra za neurodegenerativne bolesti u Nemačkoj.

Tokom ove studije istraživači su pratili promene u nivou proteina nazvanog NfL u krvi i kičmenoj tečnosti pacijenata. Ovaj protein pojavljuje se u neuronu, a prema rezultatima ovog istraživanja povećanje nivoa proteina moglo bi da bude rani znak Alchajmerove bolesti.

- NfL je marker u krvi koji ukazuje na gubitak nervnih ćelija u mozgu. Razvijanjem NfL-a oštećenje mozga je veće - rekao je Matijas Džuker, koautor studije koja je objavljena u stručnom časopisu Nature Medicine.

Tenutno ne postoji način da se uspori ili u potpunosti izleči Alchajmerova bolest, ali Džuker ističe da će ovo istraživanje biti veoma važno za kliničke studije. Nada se da će novi test krvi omogućiti istraživačima da prate učinkovitost novih tretmana pre nego što ljudi počnu da osećaju simptome Alchajmerove bolesti.

- Alchajmerova bolest počinje bar deset, a možda čak i dvadeset godina od pojave prvih simptoma. Mnoge promene u mozgu prethode simptomima bolesti, a jedna od tih promena je i akumulacija NfL-a u krvi - naglasio je Džuker.


Istraživači su tokom ove studije pomoću testa krvi merili stopu promene NfL-a kod 405 osoba širom sveta koji su u u dominantno nasleđenoj Alchajmerovoj mreži (DIAN).

Kroz uzorke krvi merili su nivo NfL-a i radili kognitivne testove pacijentima svake dve i po godine tokom poslednjim sedam godina.

Pacijenti koji su predodređeni da razviju Alchajmerovu bolest, njih 243, imali su povećan nivo NfL-a u krvi u odnosu na kontrolnu grupu koja se sastojala od 162 pacijenta. Studija je u toku, a do sada je 13 učesnika razvilo Alchajmerovu bolest.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, IT, Telekomunikacije, Zdravstvo

Saradnja sa kompanijom Merk na podsticanju inovacija u Srbiji

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović i direktor za Srednju Evropu i senior potpredsednik u kompaniji Merk Fransoa Feg potpisali su u Vladi Srbije Memorandum o razumevanju, koji je važan za nastavak strateške saradnje sa BIO4 kampusom. Begović je ocenila da je ovaj memorandum potvrda partnerstva na polju biomedicine, biotehnologije i nauke u Srbiji, izrazivši zadovoljstvo time što se jedna od najvažnijih

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.