NavMenu

Začinska paprika donosi profit - preduzeće "Vitamin" izvozi petinu proizvodnje

Izvor: Politika Ponedeljak, 01.06.2009. 09:55
Komentari
Podeli

Preduzeće "Vitamin" iz Horgoša na nedavno završenom Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu dobilo je zlatnu medalju za kvalitet svog proizvoda "horgoški začin". To je poslednje u nizu priznanja kojima se diči ova prehrambena firma, čiji najpoznatiji proizvod, mlevena začinska horgoška paprika, od kraja prošle godine nosi prestižni žig "Najbolje iz Vojvodine", što je potvrda ne samo kvaliteta, već i geografskog porekla budući da je začinska crvena paprika, od stvaranja sorte do uzgoja i prerade, u potpunosti rezultat rada u "Vitaminu".

– Ovo priznanje ima značajan marketinški efekat i na domaćem i na stranom tržištu. Pokrajinsko izvršno veće, koje i dodeljuje priznanje "Najbolje iz Vojvodine", onima koji imaju ovaj znak sufinansira posebne štandove na sajmovima u zemlji i inostranstvu – kaže za "Politiku" direktor "Vitamina" Veselinka Popović.

Iako poslednjih godina u obližnjem naselju Martonoš posluje nekoliko privatnih prerađivača mlevene začinske paprike, proizvodnja u "Vitaminu" nije usled toga opala. Oni svake godine otkupe oko 6.000 tona crvene paprike, od toga se 80% proda na domaćem tržištu, a ostalo stiže do kupaca u zemljama bivše Jugoslavije, koji su i najveći potrošači ovog proizvoda. Zahvaljujući sertifikatima ISO i HACCP, prisutni su i na tržištu EU, najviše u Mađarskoj, Austriji i Nemačkoj, a u planu je i prodor na rusko tržište.

– Naša intelektualna svojina su pet registrovanih sorti slatke i dve sorte ljute paprike, a iza svake je dugogodišnji istraživački rad. Zanimljivo je da Mađari, koji su i u Briselu zaštitili svoju papriku, u svoj začin dodaju našu horgošku, da bi joj pojačali aromu – otkriva Veselinka Popović.

Do pre nekoliko godina veliki problem "Vitamina" predstavljala je svojevrsna piraterija u semenskoj proizvodnji, ali pooštrenom kontrolom Ministarstva poljoprivrede taj problem je prevaziđen.

– Seme paprike dajemo našim kooperantima, koje i finansijski pomažemo, a naši stručnjaci prate uzgajanje. Rezultati su izuzetno dobri, posebno tamo gde postoje zalivni sistemi. Paprika zahteva ogroman, pre svega ručni rad, ali ona donosi veliku zaradu proizvođačima – objašnjava sagovornica Politike.

Inače, u Horgošu postoji duga tradicija gajenja i prerade začinske paprike, i može se reći da je gotovo čitavo mesto na neki način povezano sa ovim proizvodom. Ipak, poslednjih godina sve teže je pronaći ljude voljne da se bave napornim fizičkom poslom branja paprike.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista "Politika" od 1.06.09.)

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Najavljen tender za prvu deonicu brze pruge Beograd-Niš od Velike Plane do Paraćina

Delegacija Evropske unije u Srbiji najavila je raspisivanje tendera za izgradnju jednog dela brze pruge Beograd-Niš za 1. jul ove godine. Naručilac posla je Infrastruktura železnice Srbije, a tender se odnosi na deonicu Velika Plana-Paraćin. Kako je navedeno u prethodnom obaveštenju o raspisivanju tendera, pruga Beograd-Niš dužine 230 km je strateška za državu i njenu povezanost sa evropskim železničkim mrežama, a troškovi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.