NavMenu

ŠKUNDRIĆ: Investicije u energetiku premašiće 9 mlrd EUR

Izvor: Beta Ponedeljak, 01.06.2009. 09:45
Komentari
Podeli

U narednih pet do šest godina u energetiku će biti uloženo 9 mlrd EUR, izjavio je srpski ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

On je potvrdio da će ove godine u "Naftnu industriju Srbije" (NIS) biti investirano najmanje 118 mil EUR, kao i da će biti stvoreni uslovi za kapitalne investicije koje će početi krajem ove i početkom sledeće godine, pri čemu je reč o izgradnji termoelektrana "Kolubara B" i "Nikola Tesla B3", kao i gasne elektrane u Novom Sadu, a možda i u Novom Begradu.

- Ozbiljne investicije očekujemo i na osnovu strateškog partnerstva sa Italijanima, posebno u oblasti korišćenja obnovljivih izvora energije. Tu se mogu očekivati ulaganja u hidropotencijale srednje veličine, kao što je izgradnja hidroelektrana kapaciteta većeg od 100 megavata na Ibru, a razmatramo i ulaganje u centrale kod Kupinova na Savi. Ti investitori su zainterasovani i za izgradnju većih hidroelekrana, ali to će zavisiti od toga koje kapacitete hidropotencijala će Srbija sama korstiti, a koje će realizovati sa strateškim partnerima. Sudeći prema najavi dva investitora koja su dobila dozvole za izgradnju vetroparkova u Srbiji u ovoj godini bi trebalo da počne realizacije tih projekata kapaciteta 180 megavata, vrednih po 200 mil EUR - naveo je ministar i dodao da je reč o domaćim kompanijama, koje verovatno imaju strane suinvestitore.

Ministar energetike naveo je i da se očekuju ozbiljna ulaganja u proizvodnju energije iz biomase i komunalnog otpada i dodao da su Sirija, Iran i Irak zainteresovani za saradnju sa Srbijom u oblasti energetike.

- Uskoro ćemo razgovarati sa ministrom privrede i energetike Iraka o mogućem transferu tehnologija i učešću srpskih kompanija u izgradnji elektroenergetskih postrojenja u Iraku. S druge strane, Kuba je zainteresovana da zajedno sa Srbijom podiže energetska postrojenja za korišćenje obnovljivih izvora enerije na Kubi i zemljama Južne Amerike. Postoji interes i da NIS učestvuje u istraživanjima novih izvora nafte u Meksičkom zalivu, da srpska preduzeća učestvuju u modernizaciji naftne industrije Kube i podizanju petrohemijskih kompleksa, kao i modernizaciji elektroenergetskog sektora. Kubanci su zainteresovani i za prenos tehnologija u korišćenju biomase, dodao je Škundrić, pošto Kuba raspolaže ostacima od šećerne trske pogodnim za proizvodnju sintetičkog gasa, koji se dalje može koristiti za proizvodnju struje - istakao je Škundrić.

Poskupljenje goriva do 3%

Cene goriva mogle bi da budu povećane maksimalno do 3% zbog visokih troškova prerade u Naftnoj industriji Srbije. Ministarstvo energetike procenilo je, međutim, da cena prerade nafte zavisi i od organizovanosti kompanije koja to radi. Smatramo, takođe, da država ne bi trebalo kao manjinski vlasnik NIS-a da određuje cenu prerade - kazao je Škundrić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.