NavMenu

Od 1. marta 2019. građanima Srbije stižu i ruske penzije

Izvor: Novosti Ponedeljak, 28.01.2019. 08:52
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Robert Petrovic/shutterstock.com)Ilustracija
Za nešto više od mesec dana naši ljudi koji su radili u Rusiji ili građani Rusije koji su deo staža ostvarili u našoj zemlji, moći će da ostvare pravo na starosnu, prevremenu starosnu, invalidsku ili porodičnu penziju. Naime, 1. marta stupa na snagu sporazum između Srbije i Rusije o socijalnoj sigurnosti, koji predviđa ostvarivanje ovih prava.

Dokumentom je omogućeno da oni koji nemaju dovoljno staža da bi napustili radno mesto mogu da se penzionišu sabiranjem staža u dve države, bilo da je reč o građanima Srbije koji sada žive i rade u Rusiji, ili Rusima koji rade u Srbiji.

Ovaj sporazum između dve zemlje posebno je značajan za radnike koji su deo radnog veka proveli u obe države. Od 1. marta, stupanjem na snagu ovog sporazuma, oni će, kako se najavljuje, imati pravo na dve penzije, srazmerno radu u Srbiji i godinama radnog staža u Rusiji.

Srpsko-ruski sporazum, kako je predviđeno ovim dokumentom, važiće retroaktivno, što praktično znači da se uzima u obzir i staž navršen pre njegovog stupanja na snagu, tačnije, odnosi se na naše državljane koji su već radili u Rusiji, i obrnuto. Ovo pravo bi mogli da iskoriste i državljani Srbije koji su radili u Bivšem SSSR, odnosno, priznaće im se te godine u radni staž, pa će mnogi uskoro moći da se domognu penzionog čeka. Nova pravila neće važiti za one koji su imali radni staž manji od godinu dana i one koji su radili na crno.

Sporazum između dve države inače je potpisan u Moskvi u decembru 2017, a u međuvremenu su ga potvrdili parlamenti obe države.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Industrija, Finansije

Stižu novi lovci na srpsko zlato - Australijski Strickland Metals kupio rudarski projekat na planini Rogozna

Strickland Metals ušao je u "unosnu srpsku zlatnu igru" nakon što je izdvojio 37 miliona dolara za kupovinu projekta Rogozna koji se može pohvaliti ogromnim resursom od 5,44 miliona unci zlatnog ekvivalenta (oko 170 tona), pišu australijski mediji. Australijski gigant Strickland Metals Limited bavi se otkrivanjem mineralizovanih sistema "svetske klase" sa fokusom na zlato i bakar. Kako navode mediji, za projekat zlata Rogozna Strickland

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.