Izvor: Tanjug | Nedelja, 27.01.2019.| 09:55
Izdvojite članak Odštampajte vest

Startit najavio projekat Tesla Nation za brendiranje Srbije u inostranstvu

Ilustracija (Foto: Robert Kneschke/shutterstock.com)
Na centralnom godišnjem IT događaju u zemlji pod nazivom "Znam da možemo", održanom u subotu, 26. januara, u Domu omladine Beograda, organizacija "Startit" je najavila pokretanje projekta "Tesla Nation", usmerenog na brendiranje srpske IT industrije u inostranstvu.

"Tesla Nation" je brend koji Srbiju predstavlja kao zemlju izuzetnih inovacija i tehnološkog talenta, sve sa ciljem da naši preduzetnici i inovatori lakše dođu do partnera, klijenata i investitora u inostranstvu.

- Iako je IT u Srbiji trenutno najzdravija privredna grana, s izvozom koji je u 2018. godini prešao milijardu evra, naša IT industrija nema jednaku vidljivost i status u inostranstvu kao što ima ovde - saopštio je Startit.

Brend Srbije se često povezuje sa ratovima 1990-ih, ili se naša zemlja meša sa Sibirom i Sirijom.

Ipak, velika većina ljudi u inostranstvu za Srbiju naprosto nije čula, što našim preduzetnicima značajno otežava dolazak do ozbiljnih klijenata i partnera na stranim tržištima na koja je IT industrija orijentisana.

Zato je sledeći korak u razvoju naše IT industrije upravo kreiranje jakog brenda koji će nas pozicionirati kao poželjne partnere i izuzetne profesionalce u oblasti tehnologije i inovacija.

Brend "Tesla Nation" uzeo je naziv po Nikoli Tesli, koji je, kao jedan od najvećih inovatora sa ovog podneblja, inspiracija mnogima, a u svojim poduhvatima je bio posebno nadahnut svojim srpskim poreklom i ponosan na svoje američko državljanstvo.

- Tesla je tako idealna poveznica između Srbije i Amerike, koja predstavlja centar svetske IT industrije - dodaje se u saopštenju.

"Tesla Nation" će se oslanjati i na brojne uspešne srpske preduzetnike u dijaspori i njihove organizacije poput "Serbian Entrepreneurs", koje rade na brendiranju Srbije i srpskih inovacija u inostranstvu i koje su već pružile podršku projektu.

Projekat je podržala i Inicijativa "Digitalna Srbija" koja okuplja 25 kompanija oko ideje o digitalnoj transformaciji Srbije.

U toku narednih mesec dana biće lansiran i sajt "Tesla Nation", prvi koji će na engleskom jeziku redovno i konzistentno izveštavati o srpskom IT-u, i koji će nuditi informacije i prilike za ljude koji su zainteresovani da posete Srbiju, zaposle se u nekoj od domaćih IT kompanija ili nađu partnera za svoj biznis.

Startit je organizacija koja već više od 10 godina radi na podršci srpskog IT i startap ekosistema kroz svoje brojne projekte, od kojih su najpoznatiji startit.rs, online medij o preduzetništvu i tehnologiji, i Startit Centri, mreža prostora u sedam gradova u Srbiji koji su mesta znanja i inovacija u svojim lokalnim sredinama.

Startit je prvi partner Google-a u Evropi kada je reč o saradnji i podršci startapima, dodaje se u saopštenju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.