NavMenu

NEDIMOVIĆ: Očekujemo pristup egipatskom tržištu od 1. marta

Izvor: Tanjug Subota, 26.01.2019. 13:04
Komentari
Podeli
Srpski proizvođači i skladištari pšenice trebalo bi da od 1. marta izvoze na egipatsko tržište, i to u momentu kada je cena pšenice u svetu najviša u poslednjih nekoliko godina, izjavio je danas ministar poljoprivrede Srbije Branislav Nedimović.

On je za RTS rekao da su formalnosti sa Egiptom završene, a da je ostala još poslednja provera tamošnje Uprave za karantin bilja.

- Ostala je još Uprava za karantin bilja Egipta, koja će doći kod nas 10. februara da pregleda skladišne kapacitete. Mi smo zajedno s proizvođačima i skladištarima pšenice u kontaktu i to je poslednji krug koji mora da se uradi. Očekujem da će od 1. marta egipatsko tržište biti dostupno našim skladištarima i proizvođačima - rekao je Nedimović.

On je dodao da se to dešava u trenutku kada je cena pšenice najviša u poslednje tri do četiri godine i iznosi 23,47 dinara po kilogramu i podseća da je Egipat najveći svetski kupac pšenice i da godišnje uveze i do deset miliona tona.

Prema rečima ministra, cena kukuruza po kilogramu takođe beleži kontinuiran rast i trenutno iznosi oko 17,5 dinara po kilogramu, a očekuje se i dalji rast.

- To je zato što je prošle godine bila velika suša kod najvećih svetskih proizvođača ratarske kulture. Pre svega mislim na Australiju i Rusiju. Zapadna Evropa - to je bila katastrofa sa aspekta prinosa, a u Srbiji smo prošle godine imali jako dobre prinose. S kukuruzom smo imali maltene najbolje prinose u poslednjih 20 godina - rekao je Nedimović.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

14.04.2024.  |  Finansije

Mali: U februaru rast BDP-a od 5,9%

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da ekonomija Srbije "i dalje raste" i da je u februaru ostvaren rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 5,9%. Mali je za Prvu televiziju rekao da je takav rezultat "daleko iznad očekivanja". - Srbija nastavlja da raste dok je jedna Nemačka u recesiji a druge ekonomije mnogo sporije rastu. Potpuno kontrolišemo javni dug u odnosu na BDP i danas je na 48,5%. Trenutno imamo više od 400

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.