Izvor: Tanjug | Subota, 26.01.2019.| 12:10
Izdvojite članak Odštampajte vest

LJAJIĆ: Od 4. februara zaštitne mere EU za uvoz čelika, Srbiji ostavljena mogućnost revizije

Potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić (Foto: mc.rs)
Srbija i druge zemlje regiona na koje bi od 4. februara trebalo da budu primenjene zaštitne mere EU za uvoz čelika, žrtva su sukoba Kine, s jedne, i SAD i EU, s druge strane, ali je dobro što je našoj zemlji ostavljena mogućnost revizije, izjavio je danas potpredsednik vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić.

- Situacija je takva da vam, kada ne donosite odluke i ne učestvujete u njihovom donošenju, ostaje samo da se prilagođavate - rekao je Ljajić za Tanjug.

Kako je kazao, ovo je tipična situacija u skladu sa onom starom afričkom izrekom: "Kada dva slona vode ljubav, strada trava, kada se dva slona tuku, opet strada trava".

- Mi smo ovde kolateralna šteta sukoba vellikih - naveo je Ljajić, podsetivši da se SAD i EU osećaju ugroženim velikom proizvodnjom i izvozom kineskog čelika.

- Mi smo nastojali da obezbedimo povoljniji tretman imajući u vidu činjenicu da se nalazimo u procesu pridruživanja EU. Pokušavali smo i s drugim zemljama u regionu da to radimo u paketu, računajući da ćemo na taj način poboljšati poziciju - dodao je ministar.

On, takođe, kaže da je očigledno da su svi zajedno žrtva tog velikog sukoba i da će, kao i uvek, mali plaćati neku cenu. Istakao je da je Srbiji, međutim, ostavljena povoljnost u vidu klauzule o reviziji, to jest, da je moguće intervenisati naknadno ako se vidi da za to ima prostora.

Ljajić je objasnio da je tako moguće obaviti reviziju nakon sagledavanja rezultata primene mera u zemlji, u prvom i drugom kvartalu ove godine. - Ne preostaje nam ništa drugo nego da čekamo - dodao je Ljajić.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je u odgovoru na pismo predsednika Srbije Aleksandra Vučića naveo da i klauzula o revizij nedvosmisleno "predviđa mogućnost prilagođavanja zaštitnih mera ako one dovedu do štetnih efekata, poput rizika po stabilnost ili razvoj ekonomije prioritetnih trgovinskih partnera".

U Briselu je, takođe, u tehničkim razgovorima potvrđeno ono što je Srbiji obećano na najvišem političkom nivou, a to je da nove zaštitne mere za uvoz čelika u EU neće dovesti u rizik ekonomsku stabilnost i razvoj zemlje.

U objašnjenju mera koje bi trebalo da stupe na snagu 4. februara, a koje su trenutno u fazi finalizacije, navodi se da se one odnose na sve zemlje izvan EU, osim nekih zemalja u razvoju i onih koji su u Evropskoj ekonomskoj zoni, pa i na Srbiju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.