NavMenu

Rešen još jedan problem u pčelarstvu - Opštine moraju da primenjuju nacionalni Pravilnik o uslovima i načinu gajenja pčela

Izvor: eKapija Subota, 26.01.2019. 10:38
Komentari
Podeli
(Foto: Carlo Prearo/shutterstock.com)
Iako je još 2010. godine Ministarstvo poljoprivrede donelo Pravilnik o uslovima i načinu gajenja pčela koji reguliše i udaljenost pčelinjaka od puteva i objekata, pojedine opštine u Srbiji su i dalje zadržale i primenjivale svoje interne, ranije donete pravilnike, saopštio je Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS).

Naime, donošenjem nacionalnog pravilnika, opštine su svoje pravilnike trebalo da stave van snage, jer je i pravno i na svaki drugi način logično da je nacionalni propis stariji od opštinskog, međutim, pojedine opštine su bile jako tvrde u svom stavu, pa je SPOS morao da interveniše, i da zamoli poljoprivrednu inspekciju da reaguje, navodi SPOS.

Kako je navedeno, najveći problem nastaje u onim opštinama koje žele da primenjuju svoje propise a ne nacionalni Pravilnik po pitanju utvrđivanja udaljenosti pčelinjaka od puteva i objekata.

Poljoprivredna inspekcija je posetila opštinu Beočin (mada ima i drugih opština sa istim takvim stavom), i utvrdila da opština nema pravo regulisanja propisa iz ove oblasti.

- Želimo da pohvalimo inspekciju na izuzetno kvalitetno obavljenom poslu, u šta ćete se i sami uveriti čitanjem Obaveštenja koje je SPOS-u poslala poljoprivrednoj inspekciji, nakon inspekcijske kontrole načinjene po zahtevu SPOS-a. Zahvaljujemo se na ovoj reakciji, a sve pčelare u svim opštinama Srbije, u kojima imaju slične probleme, pozivamo da ovo obaveštenje pokažu nadležnima - poručuju iz SPOS-a.

SPOS se zahvalio ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću, šefu Sektora poljoprivredne inspekcije i v.d. pomoćniku ministra Nenadu Vujoviću, kao i načelniku za stočarstvo Nebojši Arsiću, na konstantnoj podršci pčelarstvu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.