NavMenu

RETROSPEKTIVA 2018 - Investicije i planovi u oblasti EKOLOGIJE koje su izazvale najveće interesovanje korisnika eKapije

Izvor: eKapija Petak, 25.01.2019. 16:11
Komentari
Podeli
(Foto: Romolo Tavani/shutterstock.com)
Investicioni tim eKapije uradio je analizu i formirao rang listu investicija i investicionih ideja koje su izazvale najveće interesovanje/čitanost naših korisnika u 2018. godini. Rezultati su veoma interesantni, neki očekivani, mada ima i dosta iznenađenja, tako da smo upravo zbog toga odlučili da ove informacije podelimo sa vama.

Predstavljamo vam najzanimljivije projekte u kategoriji EKOLOGIJA.

Iz godine u godinu ekologija i zaštita životne sredine postaju sve prisutnija teme svuda u svetu, pa ni Srbija nije izuzetak. Ipak, možemo reći da smo i dalje daleko od "ekološki osvešćenih građana", mada to ne sme još dugo biti slučaj, ako želimo u Evropsku uniju. Naime, pred Srbijom je i dalje poglavlje 27, možda i najskuplje i najzahtevnije, a bez čijeg otvaranje nećemo moći dalje ka EU.

Da ne budemo na kraj srca, ne možemo tvrditi ni da nije bilo pomaka. Naime, Srbija je 2017. godine dobila Ministarstvo za zaštitu životne sredine, a kako je saopštio ministar Goran Trivan, u godini koja je za nama bilo je značajnih pomaka u oblasti ekologije.

Tako je Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije tokom 2018. povećalo površine zaštićenih područja, naplatu naknada od zagađivanja životne sredine, a prema ministru Trivanu, takođe i svest ljudi o značaju zdravog okruženja. Trivan je podsetio je da je započela i akcija uklanjanja i zbrinjavanja istorijskog opasnog otpada iz preduzeća u restrukturiranju i stečaju, kao i da je Srbija prva u regionu, a deseta u svetu dostavila nameravane nacionalno utvrđene doprinose smanjenju emisija GHG Sekretarijatu Okvirne konvencije o promeni klime.

Ono što je obeležilo godinu, a tiče se svakodnevnog života ljudi, svakako je i akcija naplate kesa u supermarketima širom Srbije. Kako je navedeno, posle samo nekoliko meseci upotreba kesa je smanjena za 60%, a iz Ministarstva je tada navedeno da postoji mogućnost da se njihova upotreba potpuno zabrani.

Kada je reč o aktivnostima na zaštiti životne sredine u Srbiji, Goran Trivan je obećao da će Ministarstvo i tokom 2019. godine raditi na unapređenju zaštite životne sredine, te da su najveći planirani projekti sufinansiranje gašenja kotlarnica, upravljanje ambalažnim otpadom, usvajanje novih zakona, otvaranje pitanja buke, izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda...

Upravo je izgradanja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda tema koja je okupirala pažnju čitalaca eKapije u 2018. godini. Ali, da krenemo redom.

Postrojenje Obudovica na ZlatiboruPostrojenje Obudovica na Zlatiboru
Na prvom mestu, kao i prošle godine, našao se projekat izgradnje postrojenja Obudovica za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru. Naime, gradnja ovog postrojenja počela je u novembru 2017, a u maju 2018. pisali smo da su u toku pripremni, zemljani radovi za postavljanje temelja. Celokupan posao poveren je konzorcijumu koji čine Jedinstvo iz Sevojna, Beohidro iz Beograda i Hidroinženiring iz Ljubljane. Tom prilikom navedeno je i da će građevinski radovi biti završeni na jesen, a vrednost jednog od najvećih ekoloških projekata u Srbiji procenjena je na 4,5 mil EUR. Puštanje postrojenja u probni rad očekuje se na proleće 2019. godine.

Namera kompanije Remondis Medison da pokrene novi pogon za tretman medicinskog otpada u Srbiji našla se na drugoj poziciji naše liste najčitanijih projekata. Naime, direktor prodaje te kompanije Miroslav Poznić, rekao je u oktobru da je u industrijskoj zoni u Zrenjaninu kupljeno novo zemljište površine 11.000 m2 na kojem će biti postavljen pogon za termički tretman lekova sa isteklim rokom. Kako je istakao, tu će se obavljati i tretman malih laboratorijskih životinja, kao i narkotika, što će umnogome rešiti problem tih vrsta otpada u našoj državi. Vrednost ove investicije, čiji će kapacitet biti 1.500 tona na godišnjem nivou, iznosi 1,6 mil EUR, a pokretanjem pogona otvoriće se i oko 20 novih radnih mesta, najavljeno je tada.

Na trećem mestu našao se prečistač otpadnih voda u Vrbasu. Ovo je jedan od najskupljih projekata Evropske unije u Srbiji, u čiju je izgradnju uloženo oko 20 mil EUR. Posle sedam godina zahtevnih radova u julu 2018. godine počela su i prva testiranja, a još od proleća u prečistač je počela da se ispušta kanalizacija iz Kule i Vrbasa. Kako je navedeno, ovde će se prečišćavati kompletna voda iz Crvenke, Kule i Vrbasa i biće boljeg kvaliteta pri ispuštanju u Veliki bački kanal.

(Foto: gameanna/shutterstock.com)
U godini za nama počela je izgradnja još jednog postrojenja za prečišćavanje voda u selu Rvati, opština Raška. Vrednost projekta iznosi 6,2 mil EUR, a kako je najavljeno, korist od ovog projekta imaće i građani koji žive nizvodno od naselja Raška uz reku Ibar, i uz sliv Zapadne Morave. Ovaj projekat našao se na četvrtoj poziciji.

Peto mesto pripala je kompaniji Beovrt koja od prošle godine svoje klijente spremno dočekuje na novoj lokaciji u Ostružnici. U novom prostornom ambijentu svi klijenti mogu uživo da vide različite biljne vrste koje će potencijalno biti deo određenog projekta, ali i dobiti dobar savet za uređivanje privatnih zelenih površina. Projektovanje objekata pejzažne arhitekture, izvođenje radova u oblasti pejzažne arhitekture kao i održavanje zelenih površina takođe su delatnosti koje obavlja ova firma, a s obzirom na to da je u Beogradu prisutna ekspanzija gradnje stambeno-poslovnih kompleksa, uređenje zelenih površina u okviru takvih kompleksa trenutno je najaktuelniji tip pejzažno-arhitektonskih projekata u ovoj firmi.

Vraćamo se na postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, ovog puta u Vranju. Uz prečistač otpadnih voda biće izgrađen i kolektor, a vrednost ovog projekta iznosi 14,2 mil EUR. Kako je navedeno prilikom potpisivanja ugovora, projekat finansira KfW, a izvođači radova su Strabag i Jedinstvo Užice. Projekat izgradnje postrojenja za prečišćavanje voda i kolektora u Vranju smestio se na šestu poziciju naše liste.

Problem sa otpadnim vodama postoji i u Zrenjaninu. Naime, stanovnici ovog vojvođanskog mesta često se žale na neprijatan miris koji dolazi iz reke Begej, a razlog tome je zatvaranje prevodnice kod Stajićeva, zbog čega voda iz Begeja stoji i ne otiče u Tisu. Jedini način da ovaj problem trajno bude rešen jeste izgradnja prečistača za otpadne vode, poručuju iz Javnog vodoprivrednog preduzeća Vode Vojvodine. Zato je lokalna samouprava Vladi Srbije podnela zahtev za izgradnju i upravljanje postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda na teritoriji Zrenjanina. Kako je navedeno, ideja je da ugovor sa privatnim partnerom, koji bi uložio sredstva u izgradnju postrojenja, bude oročen na period od 15 do 20 godina, posle čega bi prečišćač u potpunosti pripao Gradu. Ovaj projekat našao se na sedmom mestu.


(Foto: Beoinfo)
(Kolektor Zemun Polje-Dunav) Osmo mesto pripalo je izgradnji kišnog kolektora Zemun Polje-Dunav, koji je u januaru 2018. godine pušten u rad. Grad Beograd je u ovaj projekat uložio 3,2 milijarde dinara, a njime je rešen problem sa zadržavanjem vode na oko 2.500 hektara, pošto pokriva Batajnicu, Altinu, industrijsku zonu uz autoput i privrednu zonu Gornji Zemun. Za potrebe ovog projekta urađena su 3,5 kilometara cevi, od čega je 2,7 ispod površine zemlje, dubine između 10 i 26 metara.

Poslednja, deveta pozicija pripala je nameri da Novi Pazar, Raška i Tutin dobiju regionalni centar za upravljanje otpadom. Naime, ministar zaštite životne sredine Goran Trivan posetio je u maju Novi Pazar, gde je sa čelnicima ovog grada razgovarao o rešavanju pitanja upravljanja otpadom i prečišćavanja otpadnih voda u toj lokalnoj zajednici. Tom prilikom najavljeno je da će sanacija postojećih deponija biti sistemski rešavana uspostavljanjem regionalnog centra za upravljanje otpadom, koji će obuhvatiti Novi Pazar, Tutin i Rašku.


Pogledajte kompletnu rang listu investicija u kategoriji EKOLOGIJA i uporedite koliko se ona slaže sa Vašim razmišljanjima, ocenama i procenama.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Saobraćaj

Jovanović: Razmotriti kupovinu Siemens tramvaja proizvedenih u Kragujevcu za GSP Beograd

Gradska vlast u Beogradu treba da razmotri kupovinu tramvaja od kompanije Simens (Siemens), koji se proizvode u Kragujevcu, ukazao je direktor Centra za lokalnu samoupravu (CLS) Nikola Jovanović. Jovanović je u pisanoj izjavi podsetio da je pre tri godine tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić najavio mogućnost kupovine Simens tramvaja koji se proizvode u Kragujevcu, za potrebe beogradskog GSP-a. - Kako su ovi tramvaji bili u

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.