NavMenu

Održan radni sastanak sa predstavnicama Delegacije EU u Srbiji - Put do evropskih standarda skup, ali se isplati

Izvor: eKapija Petak, 25.01.2019. 15:59
Komentari
Podeli
Predstavnici Delegacije EU u Republici Srbiji iz Sektora za evropske integracije i iz Sektora za saradnjuPredstavnici Delegacije EU u Republici Srbiji iz Sektora za evropske integracije i iz Sektora za saradnju
Zaštita životne sredine jedan je od glavnih strateških ciljeva na kojima će Srbija morati da radi u narednom periodu, istaknuto je na radnom sastanku sa predstavnicima Delegacije EU u Srbiji, u organizaciji Slovenačkog poslovnog kluba, Nemačko-srpske privredne komore, Komore italijansko-srpskih privrednika i Švajcarsko-srpskom privrednom komorom, u In Hotelu u Beogradu.

Na pomenutom događaju, održanom u četvrtak, 24. januara, bilo je reči o napretku Srbije ka članstvu u EU, kao i o mogućnostima finansiranja iz EU fondova u Republici Srbiji, odnosno o podršci unapređenju poslovne i investicione klime.

Kako je rečeno, Srbija će u procesu integracije morati da ispuni određene ekološke standarde, što podrazumeva ozbiljne investicije u prečišćivače vode, poboljšanje kvaliteta vazduha, kao i u obnovljive izvore energije, istakao je šef sektora za saradnju Delegacije EU u Republici Srbiji Yngve Engtroem.

Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Republici Srbiji Yngve Engtroem Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Republici Srbiji Yngve Engtroem
- Srbija samo za prečišćvanje vode mora da izdvoji od 6 do 10 mlrd EUR, kako bi dostigla standarde Evropske Unije. Gledajući troškove za ostvarenje ovih tačaka, to je mnogo novca, ali je to ulaganje koje se isplati na jedan duži vremenski period. Do sada, Srbija je zajedno sa EU investirala oko 50 mil EUR, i to je to je ono što trenutno možemo da uradimo. Svakako bi nakon ulaska u EU, Srbija imala pristup mnogo većim fondovima - rekao je za eKapiju Yngve Engtroem.

Kada su u pitanju ekonomske veze i Srbije i EU, zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji Mateja Norčić Štamca,r kaže da su jake a da je trgovinska razmena u konstantom rastu,.

Prema brojevima koji su predstavljeni, sveukupni izvoz Srbije u zemlje EU iznosi 66% izvoza Srbije, tj. 9,9 mlrd EUR, dok uvoz iz EU je 62%, odnosno 12,115 mlrd EUR, podaci su za 2017. godinu.

Zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji Mateja Norčić Štamcar Zamenica šefa Delegacije EU u Republici Srbiji Mateja Norčić Štamcar
- Prethodna godina završila se sa budžetskim suficitom, što bi teoretski trebalo da omogući omogući više investicija, na primer, u infrastrukturu i obrazovanje, koji su po našem mišljenju veoma potrebni a što ovogodišnji budžet ne reflektuje. Takođe, u narednom periodu očekujemo da će privredni rast Srbije premašiti 4% - rekla je za eKapiju Norčić Štamcar.

Osim ulaganja u zaštitu životne sredine, kao i u obnovljive izvore energije, kako je rečeno, akcenat će biti i na razvoju transporta, graničnih prelaza ali i radu na vladavini prava. Kako je istakla Norčić Štamcar, cilj procesa integracije nije samo ulazak u EU već sam proces, i sve ono što Srbija postigne na tom putu.

- Ono što ugrožava poslovnu klimu u Srbiji su korupcija, delovanje pravosuđa, organizovani kriminal i sloboda medija na kojima Srbija zajedno sa EU mora da radi u narednom periodu - istakla je Norčić Štamcar i dodala da je Balkan vraćen na EU agendu u februaru prošle godine, takozvanom Strategijom EU za Zapadni Balkan, koja regionu nudi perspektivu.

Naime, EU bi do 2025. mogla da ima više od sadašnjih 27 članica ali brzina napredovanja na tom putu zavisi od pojedinačnih zasluga i konkretnih rezultata svake zemlje ponaosob, čulo se na sastanku.

S. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

Poljska grupacija Żabka planira da uđe na više tržišta Jugoistočne Evrope. Kompanija iz Poljske nedavno je registrovala internet domen za Srbiju, dok je istovremeno u Rumuniji akvizicijom preuzela kompaniju za distribuciju hrane. Pored akvizicije, registrovana je i posebna kompanija za razvoj maloprodajne mreže, saznaje portal Retail Serbia. Na upit ovog portala kako gledaju na srpsko tržište imajući u vidu da su nedavno kupili domen

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.