NavMenu

Nove kazne važe od decembra - Zakon o bezbednosti saobraćaju usvojen u Skupštini

Izvor: Blic Subota, 30.05.2009. 10:26
Komentari
Podeli


Posle šest godina odlaganja, izmena, usaglašavanja, pa i političkih prepucavanja, poslanici Republičkog parlamenta usvojili su 29. maja novi Zakon o bezbednosti u saobraćaju. Zakon će stupiti na snagu osam dana po objavljivanju u "Službenom glasniku", ali će njegova primena biti odložena za šest meseci.

Za predlog zakona koji je usaglašen sa standardima Evropske unije glasalo je 126 poslanika vladajuće koalicije, od 146 prisutnih u sali, a od 244 amandmana koje su podneli poslanici opozicije usvojeno je 70.

- Novi zakon o saobraćaju nije idealan, ali je generalno jako kvalitetan i verujemo da će značajno doprineti smanjenju broja poginulih i povređenih na našim putevima - priča za "Blic" Dragan Jovanović, pomoćnik ministra u Ministarstvu za infrastrukturu i jedan od autora zakona.

On kaže da se amandmani opozicije koji su usvojeni ne odnose na suštinske odredbe zakona, a da neki konstruktivni predlozi nisu prihvaćeni iz tehničkih razloga.

- To se, recimo, odnosi na kaznene poene. Predlog opozicije je da se posle osam i 14 negativnih poena vozači upućuju na razgovor o bezbednosti u saobraćaju kako bi se pojačala preventiva. Usvajanje ovog predloga značilo bi širenje administracije, što je u uslovima krize trenutno neizvodljivo. Ipak, planiramo da u naredne dve godine predlog uđe u zakon, kao i odredba da u auto-školama rade isključivo saobraćajni inženjeri - objašnjava Jovanović.

On navodi da je dogovoreno da zakon počne da se primenjuje šest meseci od objavljivanja u "Službenom glasniku" zbog brojnih pravilnika i podzakonskih akata koji moraju da budu usvojeni na Vladi.

- Da bi zakon mogao da se primenjuje u praksi, Ministarstvo za infrastrukturu i MUP moraju da donesu oko 40 pravilnika. Oni se odnose na uređenje puteva, postavljanje saobraćajne signalizacije, kompletnu opremu vozila, propise o tehničkom pregledu, registraciju vozila, polaganje vozačkih ispita... U tom periodu Ministarstvo pravde mora da donese izmene u Zakonu o prekršajnom postupku kako bi, recimo mogao da se primenjuje sistem kaznenih poena - kaže Dragan Jovanović.

Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen objašnjava za "Blic" da izmene Zakona o prekršajima mogu da se obave tek nakon što je usvojen novi Zakon o saobraćaju.

- Mi sada očekujemo da nam Ministarstvo unutrašnjih poslova dostavi usvojeni zakon. Mi ćemo po hitnom postupku predložiti Skupštini Srbije da usvoji izmene Zakona o prekršajima - navodi Homen.

Tokom rasprave o zakonu u Skupštini predstavnici opozicije su ocenili da je zakon "policijski", jer ga je pisao MUP, kao i da policija ima i velike nadležnosti u njegovom sprovođenju, što će prema njihovim rečima, doprineti korupciji. Opozicija smatra da ovakav predlog neće biti primenjliv u praksi.

Zlata Đerić iz Nove Srbije smatra da cilj zakona treba da bude bezbednost svih učesnika u saobraćaju, ali je ocenila da je predloženim aktom neko pokazao da samo želi brže punjenje budžeta.

Judita Popović iz LDP-a ocenila je da je težište stavljeno na kažnjavanje, a policijski zapisnik podignut je na nivo verodostojne isprave, što, kako smatra, otvara vrata za veliku korupciju. Poslanici DSS naveli su da se zakon ne može poboljšati ni amandmanima, jer je njegova suština pooštravanje kazni i obezbeđenje sredstava za budžet, a ne podizanje svesti o saobraćajnoj kulturi i edukaciji.

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić istakao je da cilj zakona nije da se izazove nezadovoljstvo građana, već da se smanji broj mrtvih, povređenih i saobraćajnih nesreća. On je naveo da je u Srbiji od 1991. godine do danas u saobraćajnim nesrećama poginulo 17.000 ljudi, a 240.000 lakše i teže povređeno, kao i da država time gubi oko 1,56 odsto nacionalnog bruto proizvoda.

Dačić je naveo da je samo prosle godine bilo 67.000 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 897 ljudi, a da je 43% uzroka nezgoda bila neprilagođena brzina. On je objasnio da se zakon ne može nazivati policijskim, jer je zakonom policija nadležna za bezbednost u saobraćaju i zato mora imati određena ovlašćenja. Dačić je istakao i da je zakon jednak za sve, da neće biti moguće opraštanja kazni preko veze, a korupcijom će se baviti unutrašnja kontrola, a nju treba da spreči i odredba da se kazne ne plaćaju na licu mesta. Ministar je naveo podatke i da se smanjenjem brzine sa 60 na 50 kilometara na čas povećava šansa za preživljavanje pešaka u sudaru za 40 odsto.

Zakonom se uvodi i video nadzor koji treba da omogući lakše utvrđivanje odgovornosti prekršioca, pa će vozači biti kažnjeni ako ih kamera snimi prilikom prekoračenja brzine ili nepropisnog preticanja.

Dačić je rekao neke od novina koje zakon predviđa kao što je zabrana nasilničke vožnje, korišćenje mobilnih telefona, smanjenje brzine u naseljenim mestima sa 60 na 50 kilometara, a najniži dozvoljeni stepen alkohola smanjen sa 0,5 na na 0,3 promila. On je rekao da će zakonom biti regulisano pitanje korišćenja rotacionih svetala, a da je on lično naredio da se smanji broj vozila koja imaju pravo da koriste rotaciona svetla, samo za najuži krug državnih funkcionera.

"Blic" predstavlja novi Zakon - novčane kazne i kazneni bodovi

1 bod - nepropisno parkiranje, nekorišćenje migavca, nepoštovanje prvenstva prolaza, nevezivanje pojasa

2 boda - nepropuštanje pešaka na pešačkom prelazu, kretanje u nedozvoljenom smeru u jednosmernoj ulici, vožnja pijane ili drogirane osobe na biciklu i motoru, vožnja s probnim dozvolama između 23 i pet časova...

3 boda - nezaustavljanje pored vozila za prevoz dece kada mališani ulaze ili izlaze iz vozila, posedovanje i korišćenje antiradar uređaja, nepropuštanje vozila iz suprotnog smera kod levog skretanja, vožnja u stanju umerene alkoholisanosti...

4 boda - neprilagođena brzina, nebezbedno preticanje, vožnja u naselju brzinom koja je od 21 do 50 kilometara na sat veća od dozvoljene, nepropuštanje dece, slepih, invalida i osoba sa štakama na pešačkom prelazu


5 bodova - upotreba mobilnog telefona vožnji, neispravni pneumatici i uređaji za upravljanje, za vlasnike probne vozačke dozvole vožnja bez prisustva iskusnijeg vozača koji bar pet godina ima vozačku dozvolu za tu kategoriju vozila

6 bodova - prolazak kroz crveno i žuto svetlo, preticanje i obilaženje s desne strane, vožnja deteta mlađeg od 12 godina i pijane ili drogirane osobe na prednjem sedištu, vožnja pod dejstvom alkohola za srednju alkoholisanost

7 bodova - vožnja brzinom koja je od 51 do 70 kilometara na sat veća od dozvoljene, vožnja trakom u kojoj je svetlosnim znakom zabranjeno kretanje

8 bodova - vožnja pod dejstvom narkotika, nepoštovanje znakova policijskog vozila koje se kreće ispred, nezaustavljanje ako se vozilo kreće ispred policijskog vozila koje daje znake upozorenja

10 bodova - vožnja u stanju teške alkoholisanosti, uzimanje alkohola ili psihoaktivnih supstanci za vreme uviđaja

12 bodova - vožnja u stanju veoma teške alkoholisanosti

14 bodova - vožnja bez dozvole, osim ako je dozvoli istekao rok važenja, vožnja sa više od dva promila alkohola, odbijanje alko-testa i testa na droge, vožnja noću bez svetala, vožnja za vreme isključenja iz saobraćaja zbog alkohola i droge...

15 bodova - nasilnička vožnja, vožnja u stanju potpune alkoholisanosti i opijenosti drogom

16 bodova - prekršaji za koje se dobija 14 kaznenih poena ako je prouzrokovana saobraćajna nesreća

17 bodova - saobraćajna nesreća prilikom nasilničke vožnje

Najveća novina

Uvođenje kaznenih poena je najveća novina u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Autori zakona i stručnjaci predviđaju da sistem negativnih poena u kombinaciji sa većim novčanim i zatvorskim kaznama treba da doprinese povećanju disciplinu kod vozača, kao i smanjenju materijalne štete koja, prema nekim procenama, iznosi oko 900 miliona dolara godišnje.

Maksimalan broj negativnih poena koje vozač može da sakupi iznosi 18, posle čega privremeno gubi dozvolu. Da bi ponovo dobio dozvolu, vozač mora da plati sve novčane kazne za prekršaje koje je počinio, mora da obavi lekarski pregled, pohađa seminar i položi ispit iz unapređenja znanja iz bezbednosti saobraćaja. Tri meseca nakon svega toga moći će ponovo da dobije dozvolu.

Najviše negativnih poena dobijaće se za nasilničku vožnju 15, a za svaki prekršaj koji za posledicu ima saobraćajnu nezgodu predviđena su i tri dodatna kaznena boda. Vozačima koji su privremeno ostali bez dozvole zbog sakupljenih 18 negativnih poena prag do novog gubitka dozvole smanjen je za tri poena.

(Napomena: tekst je u potpunosti preuzet iz lista Blic od 30.05.2009.)


Komentari
Vaš komentar

Top priče

13.04.2024.  |  Finansije

Srbija i Crna Gora blagovremeno da potpišu sporazum o otvaranju graničnih prelaza sa tačkom spajanja u Boljarima

Potrebno je preduzeti aktivnosti u cilju blagovremenog potpisivanja sporazuma o otvaranju graničnih prelaza ili zajedničkog graničnog prelaza na budućem auto-putu, sa tačkom spajanja u Boljarima, između pograničnih opština Sjenica i Bijelo Polje. To je saopšteno na sastanku koji je održan u Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. To je drugi sastanak Mješovite crnogorsko–srpske komisije za praćenje sprovođenja sporazuma

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.