Izvor: Novosti | Petak, 25.01.2019.| 09:43
Izdvojite članak Odštampajte vest

Takse Prištine koštale proizvođače 66 mil EUR - Do kraja 2019. šteta bi mogla da bude i 400 mil EUR

Ilustracija (Foto: hxdyl/shutterstock.com)
Više od dva meseca tarifiranja srpske robe koja je namenjena Kosovu i Metohiji proizvođače je koštalo oko 66 mil EUR. Proizvodi tolike vrednosti, procena je Ministarstva trgovine, nisu stigli do kupaca s druge strane administrativnih prelaza. Ukoliko bi Priština zadržala isti režim tokom čitave 2019. godine, šteta bi mogla da dostigne 400 mil EUR.

- Procene su da je vrednost robe koja iz centralne Srbije nije otišla na Kosovo, u poslednja dva meseca, od kada su jednostrano uvedene takse od 100%, oko 66,2 mil EUR. Svakako, multinacionalne kompanije su i dalje nastavile da prodaju robu preko svojih filijala i pogona iz Makedonije i drugih okolnih zemalja - kazao je za Novosti ministar trgovine Rasim Ljajić.

Srpski proizvođači su za 10 meseci 2018. godine na Kosovo i Metohiju plasirali robu ukupne vrednosti 393 mil EUR, u proseku 39,2 mil EUR mesečno. U novembru je to palo na 17,2 mil EUR. Od januara do oktobra na Kosovo i Metohiju je otpremljeno hrane u vrednosti od 74 mil EUR, što je oko 7,4 mil EUR mesečno. U novembru, kada su uvedene takse, najpre 10%, a zatim i 100%, plasman hrane na Kosovo i Metohiju spao je na vrednost od 3,2 mil EUR.

- Mi smo se bavili procenama. Ukoliko bi ovolike takse ostale na snazi tokom cele godine, umanjile bi bruto domaći proizvod za oko 0,7%. To znači da bi izostao suficit u trgovinskoj razmeni od 400 mil EUR. Reč je o tolikoj sumi. Oni su naknadno obustavili i plasman stranim kompanijama. Sada je teško proceniti kako će stvari izgledati. Lično, verujem da će takse uskoro ukinuti, jer mi se čini da ima dosta pritisaka. Šteta je pričinjena, ali nije samo reč o materijalnoj šteti. Iskustvo nam je pokazalo da nastaju problemi kada se pokidaju te trgovačke veze. Neko drugi zauzme poziciju, pa nije lako vratiti se na staro mesto. Neće biti problem da se naši proizvođači vrate na sever Kosova, tamo gde je naše stanovništvo - kaže ekonomista Ivan Nikolić.

I ministar trgovina Rasim Ljajić kaže da sve ukazuje da će Priština povući takse na robu iz centralne Srbije.

- Prištinski, odnosno kosovski uvoznici idu na sever i interesuju se za srpsku robu koju bi uvezli odmah po ukidanju taksi, jer oni već najavljuju da će se to dogoditi - naveo je ministar.

Prištinske institucija sada traže izlaz da ne budu poražene. Zato se i govori o tom privremenom suspendovanju i privremenom povlačenju taksi.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.