Izvor: Tanjug | Petak, 25.01.2019.| 08:02
Izdvojite članak Odštampajte vest

Sberbanka prodaje Agrokor u prvoj polovini 2019. godine?

(Foto: Goran Jakus/shutterstock.com)
Aleksandar Vedjahin, prvi potpredsednik Sberbanke, potvrdio je, odgovarajući na pitanja novinara u Davosu, da ta ruska banka planira da proda svoj udeo u Agrokoru od 39% u prvoj polovini ove godine, izveštavaju hrvatski mediji. Navode da je tu vest objavila agencija RIA novosti, a preneo Bloomberg.

- Jasno je da ruska banka u pregovorima s investitorima, kao i s aktuelnim poveriocima - vlasnicima Agrokora pokušava da postigne najbolju cenu za svoje deonice, ali se čini da Vedjahin svojom izjavom smanjuje manevarski prostor za Sberbanku - piše Jutarnji list.

U tom kontekstu napominje da kada prodavac najavi da želi da proda svoj "proizvod" do određenog datuma, tada kupac zna da se prodavcu jako žuri i može smanjiti cenu tog proizvoda.

- Osim, naravno, ako je prvi potpredsednik ruske banke želeo da pošalje poruku investitorima da ima dovoljan broj interesenata koji daju dobre ponude, pa "ko prvi devojci njegova devojka" - dodaje Jutarnji.

U tekstu dalje piše da se sve to, međutim, događa u situaciji kada još nije sprovedena u delo nagodba poverilaca Agrokora i kada traju pregovori oko refinansiranja roll-up kredita vrednog 1,06 mlrd EUR. Implementacija nagodbe poverilaca trebalo bi da bude gotova do kraja marta ove godine, poručili su iz Agrokora, a roll-up kredit bi trebalo da bude refinansiran od aprila do juna.

- Problem je u tome što će Agrokor do tada plaćati efektivne kamate za roll-up u iznosu od 14%, što je destruktivno po kompaniju, i u koncernu se nadaju da će uspeti značajno da spuste iznos kamate - navodi hrvatski list.

Portal Index.hr podseća da je Maksim Poletajev, savetnik predsednika uprave Sberbanke, prošlog meseca izjavio za Rojters da Sberbanka razmatra ponude potencijalnih kupaca Agrokora. On je tada rekao da je Sberbanka već počela da dobija ponude za svoj udeo od različitih fondova iz SAD-a, Kanade i Velike Britanije.

- Sve će zavisiti od cene, za sada razmatramo ponude - kazao je Poletajev.

Takođe je rekao da je Sberbanka u razgovorima s raznim investitorima koji bi mogli da učestvuju u refinansiranju Agrokorovog duga.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.