Izvor: Balkan Green Energy News | Četvrtak, 24.01.2019.| 15:08
Izdvojite članak Odštampajte vest

Letnja škola Energetske zajednice od 24. do 31. avgusta u Krakovu - Prijave do kraja marta

Ilustracija (Foto: aerogondo2/shutterstock.com)
Prijavljivanje za četvrtu Letnju školu Energetske zajednice otvoreno 22. januara i trajaće do 31. marta. Ukupno će 40 kandidata biti izabrano za ovogodišnje izdanje škole koja će biti održana u Krakovu, u Poljskoj.

Domaćin Letnje škole od 24. do 31. avgusta biće Jagiellonian University i AGH University of Science and Technology u poljskom gradu Krakovu, saopštio je Sekretarijat Energetske zajednice (EnZ).

Letnja škola će ove godine obuhvatiti naučne, pravne, ekonomske, kulturne, političke i tehničke aspekte snabdevanja energijom. Tokom održavanja škole, polaznici će biti u prilici da čuju predavanja profesora, kao i eksperata i stručnjaka vodećih energetskih kompanija.

Škola nudi mogućnost da 40 postdiplomaca i mladih profesionalaca stekne temeljno znanje o svim aspektima energetskih sektora i pruži im platformu za razmenu mišljenja i iskustava, kao i doprinos oblikovanju sektora u budućnosti, navodi se u saopštenju.

Letnja škola, kako je naveo Sekretarijat, je namenjena visoko motivisanim postdiplomcima (magistrima ili doktorima nauka), istraživačima iz svih energetskih disciplina, mladim stručnjacima iz vladinih institucija, kompanija, istraživačkih centara i organizacijama civilnog društva.

Po prvi put ove godine, Letnja škola će biti otvorena za najviše pet učesnika iz zemalja koje nisu članice Energetske zajednice. Učešće je besplatno za sve kandidate koji budu izabrani (link za prijavljivanje).

Prva Letnja škola održana je 2016. godine u Tirani (Albanija), druga u Ohridu (Makedonija) 2017, a treća u Splitu (Hrvatska) prošle godine.

Projekat organizuje Sekretarijat Energetske zajednice u saradnji sa Višegradskim fondom, Otvorenim regionalnim fondom za Jugoistočnu Evropu - Energetska efikasnost (ORF-EE), koji finansira Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke, a implementira Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ).

Od 2016. godine, projektni partneri su univerziteti Polis iz Tirane, Comenius iz Bratislave, Jagiellonian iz Krakova, Masaryk iz Brna i REKK iz Budimpešte. DOOR i splitski Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) pridružili su se timu partnera prošle godine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.