Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.01.2019.| 12:17
Izdvojite članak Odštampajte vest

Beogradska Hitna pomoć dobiće još 8.000 kvadratnih metara prostora - Sprema se i tender za gradnju Doma zdravlja u Borči

Ilustracija (Foto: miamia/shutterstock.com)
Rekonstruisaćemo objekat Hitne pomoći i biće izgrađeno novih 8.000 kvadrata, kako bismo organizovali prostor u skladu sa današnjim potrebama ljudi, rekao je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić gostujući u emisiji Svitanje na TV Pink, a saopštio sajt Beoinfo.

Radojičić je napomenuo i da je Hitna pomoć jedna od četiri zgrade koje će se rekonstruisati po principima energetske efikasnosti, o čemu je eKapija već pisala. Sve ovo, istakao je on, sprovešće se u okviru projekta koji će delom biti finansiran iz sredstava EU, a delom iz zajma EBRD.

– U toku je izrada projekta, nakon čega slede radovi. To je vrlo važno, jer je zgrada Hitne pomoći izgrađena šezdesetih godina i od tada nije rađena obnova, dok se broj korisnika višestruko povećao. Za Grad Beograd to je jedna od najznačajnijih medicinskih institucija, a njena rekonstrukcija biće samo deo ukupnih napora cele države na obnovi zdravstvenih objekata – kazao je gradonačelnik.

Govoreći o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, Radojičić je istakao da ju je potrebno stalno dograđivati. U ovom trenutku, kako je rekao, Sekretarijat za zdravstvo i Grad Beograd planiraju da u narednom periodu dosta novca ulože u rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih zdravstvenih stanica, domova zdravlja i ambulanti.

– Pri kraju je izrada tendera za izgradnju doma zdravlja u Borči, u koji će biti uloženo oko 900 miliona dinara, a predviđena dinamika radova je 12 meseci. Deo Beograda, koji ima 70.000 stanovnika, dobiće moderan objekat od 7.000 m2 u blizini postojeće pijace. Takođe, u toku je dogradnja jednog bloka u okviru postojećeg Doma zdravlja u Obrenovcu. Predviđena je izgradnja nove zdravstvene stanice u Ugrinovcima, ambulante u Kumodražu, novog objekta u Batajnici, kao i rekonstrukcija Doma zdravlja u Zemunu preko Kancelarije za javna ulaganja, koja se u značajnoj meri bavi unapređenjem infrastrukture zdravstvenog sistema Beograda i Srbije – ukazao je gradonačelnik i dodao da je u planu da grad uloži sredstva u više domova zdravlja za njihovo renoviranje, adaptaciju, kao i za druga infrasrtukturna unapređenja.

Radojičić je podsetio da je poseta predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina donela saradnju sa ruskim kompanijama, te da je potpisan memorandum sa kompanijom Boos lighting group za rasvetu i osvetljenje.

– Kompanija je veoma uspešna i dobra, a potpisivanje sporazuma sa njima znači da će stručnjaci iz ove firme zajedno sa našim ljudima raditi na proceni i odlučivanju kada je u pitanju javna rasveta u Beogradu – rekao je on i ocenio da je ovaj sporazum vrlo važan, jer je u skladu sa ekološkim i pametnim rešenjima, a radiće se i dekorativno osvetljenje grada.

On je precizirao da će se u saradnji sa ovom kompanijom osvetliti Hram Svetog Save sa unutrašnje i spoljašnje strane, o čemu se trenutno pregovara.

Gradonačelnik je istakao da Beograd ima šansu za povećanje broja turista i da sva ulaganja u grad doprinose povećanju broja turista.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.