NavMenu

Posuška firma Lager gradi kod Knina najveću vetroelektranu u Hrvatskoj - Investicija od 237 mil EUR

Izvor: eKapija Sreda, 23.01.2019. 16:10
Komentari
Podeli
(Foto: ekapija.com)
U mestu Ervenik, nedaleko od Knina, gradi se najveća vetroelektrana u Hrvatskoj i u široj regiji snage 142 mW, piše tportal.hr.

Vrednost projekta je 237 mil EUR, a iza investicije kod Knina stoji grupacija Lager iz Posušja u vlasništvu Milenka Bašića, jednog od najmoćnijih poslovnih ljudi u Bosni i Hercegovini.

Projekat se razvijao punih 16 godina, prva je lopata zabijena krajem leta 2018. godine, a ove sedmice kreće postavljanje vetroturbina.

Vetroelektrana službenog imena Krš-Pađene imaće ukupno 48 vetroturbina. Smeštena je na kamenitoj visoravni površine 21 kilometar kvadratni.

– U odmakloj smo fazi zemljanih radova. Probili smo oko 42 kilometra pristupnih putova, a toliko ćemo postaviti i srednjenaponskih kablova. Gradi se trafostanica, ključan deo vetroparka. Iduće nedelje počinjemo da postavljamo prve stubove, visoke 134 metra – rekao je Jakov Jukić, član uprave firme C.E.M.P., koja je deo Lager grupacije i nosilac projekta.

Uz vetroelektranu Krš-Pađene u Hrvatskoj, Lager ima u planu da izgradi vetroelektranu Gradina (42 mW) kraj Tomislavgrada u BiH.

Projekt Krš-Pađene, odnosno tvrtku C.E.M.P., preuzeli su 2012. od investitora iz Austrije koji su se dotad devet godina bezuspješno borili sa hrvatskom birokratijom. U Lageru očekuju da će im se investicija u vjetroelektranu Krš-Pađene vratiti za 10 godina.


Kompanija iz Posušja regionalni je lider u prodaji građevinskih mašina i rudarske opreme te je generalni zastupnik najvećih svjetskih proizvođača građevinskih strojeva - Hyundai, Terex, Tesab...

Ima više od 300 zaposlenih i, osim u zemljama bivše Jugoslavije, posluje u Albaniji i Švicarskoj. Godišnji prihodi joj se kreću oko 65 mil EUR. Posljednjih godina snažno ulaže u rudarstvo, kamenolome i obnovljive izvore energije, a u Ljubuškom ima tvornicu za proizvodnju prikolica i poluprikolica za transport specijalnih tereta.

Krajem 2017. Lager je potpisao i sporazum o realizaciji projekta termoelektrane Kamengrad u Sanskom Mostu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija, Građevina

Zbog RHE Bistrica izmeštaće se dva državna puta - EPS traži projektanta, potrebna i aktuelizacija studije opravdanosti gradnje

Elektroprivreda Srbije raspisala je tender za izradu idejnog rešenja i tehničke dokumentacije za izmeštanje državnih puteva za potrebe izgradnje reverzibilne hidroelektrane (RHE) Bistrica. Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla, trase objekata budućeg sistema RHE Bistrica u blizini akumulacije Potpeć se ukrštaju sa trasom državnog puta IIA reda broj 191 Bistrica-Priboj, a trasa državnog puta IIA reda broj 194 Kokin

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.