Izvor: Tanjug | Sreda, 23.01.2019.| 12:46
Izdvojite članak Odštampajte vest

Pregovori sa Evroazijskom unijom gotovi tokom 2019, tvrde u Ministarstvu trgovine

(Foto: style-photography/shutterstock.com)
Tekst novog Sporazuma o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije (EAEU) i njenih članica je gotovo usaglašen i pregovori bi trebalo da budu završeni tokom 2019. godine, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu trgovine.

Novi sporazum sa EAEU zameniće važeće sporazume o slobodnoj trgovini (SST) sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, kojima je do sada bila omogućena bescarinska trgovinska razmena za oko 99% robe.

Sporazumom bi trebalo da bude proširena bescarinska lista za izvoz hrane i akcizne robe, a obuhvatiće i tržišta Jermenije i Kirgistana

U Ministarstvu trgovine kažu da je poslednja runda pregovora održana u Beogradu 10. i 11. januara i da je srpska strana insistirala da dobije preferencijale za izvoz nekih vrsta sireva, koji za razliku od svih ostalih sireva, nisu na režimu slobodne trgovine, kao i preferencijale za izvoz cigareta i alkoholna pića.

EAEU je ponudila za sada jedino koncesije za izvoz voćnih rakija i sirovog destilata i to bez količinskih ograničenja, dok naša strana insistira i dalje na dobijanju određenih koncesija (u vidu količinskih organičenja kroz tarifne kvote) za izvoz nekih vrsta sireva - polutvrdih, kao i cigareta i vinjaka.

Specijalna savetnica potpredsednika vlade i ministra trgovine Jagoda Lazarević rekla je Tanjugu da je interes Srbije da kroz aktuelne pregovore reguliše trgovinske odnose sa EAEU i zadrži visok stepen liberalizacije trgovine koji ima po bilateralnim sporazumima sa Rusijom, Belorusijom i Kazahstanom, a da u okviru novih pregovora ode korak dalje.

- To jest, da proširi režim slobodne trgovine na još dve države - Jermeniju i Kirgiziju, i da postigne liberalizaciju i za neke robe koje su do sada bile na listi izuzeća, a za koje imamo interes da se izvoze bez naplate carina u EAEU - rekla je Jagoda Lazarević.

Kako kaže, tekst sporazuma je gotovo usaglašen, kao i deo pratećih aneksa: aneks o Pravilima porekla i aneks o Rešavanju sporova.

Tokom runde pregovora u Beogradu, vođeni su paralelni pregovori između EAEU i članica kako bi se postigao dogovor u vezi sa srpskim zahtevima.

U pregovorima naši zahtevi nisu naišli na odobravanje nekih država članica EAEU - za sireve se protivila Belorusija na prvom mestu, za vinjak Jermenija, a za cigarete Belorusija i Jermenija, iako je argumentacija srpske strane sa izloženim brojkama o izvozu, uvozu i slično bila više nego jasna - da tražene količine ne mogu nikako ugroziti tržišta tih zemalja, kažu u Ministarstvu trgovine.

Zato se ostalo pri čvrstom stavu da se pregovori nastave u narednih nekoliko meseci, gde će srpska strana i dalje insistirati na dobijanju zadovoljavajućeg nivoa koncesija za konkretne poljoprivredno-prehrambene proizvode.

- Prihvaćen je naš predlog da se pregovara moderan tekst u duhu pravila STO i savremene trgovinske prakse. Najveći rezultat koji je postignut je što je srpska strana uspela da izdejstvuje ukidanje do sada važećeg pravila "direktne kupovine" na čemu smo insistirali već godinama, a gde se najviše protivila ruska strana - navela je Jagoda Lazarević.

Ističe da se time ostvaruje značajna dobit merena milionima evra za naše velike izvoznike i uvoznike kojima je do sada bio osporavan preferencijalni status u trgovini sa Rusijom, zbog korišćenja posredničkih firmi. Kao uslov za ukidanje tog pravila, srpska strana je prihvatila ruski zahtev da se pojačaju kontrole, proverom faktura, pravnih lica koje učestvuju u lancu kupovine kako bi se sprečile eventualne zloupotrebe preferencijalnog statusa.

Odredba člana 8. tačka 1. važećih pravila o poreklu isključuje iz režima slobodne trgovine promet robe ostvaren preko posrednika u trgovini, što znači da nije moguće ostvariti preferencijalni tretman u slučajevima gde fakturu izdaju pravna lica koja su registrovana u trećim državama odnosno nisu rezidenti strana ugovornica, navodi Jagoda Lazarević. Zbog tog ograničenja, strane ugovornice ne mogu u punom kapacitetu da koriste režim slobodne trgovine.

U Ministarstvu trgovine navode da je srpska strana odustala od zahteva za dobijanje bescarinskog pristupa tržištu EAEU za živinsko meso i šećer, jer su to istakli kao vrlo osetljive proizvode bez ikakve mogućnosti postizanja kompromisa, među državama članicama EAEU.


Disproporcije

Na primer, kada su prozvodi od duvana u pitanju, od ukupnog uvoza cigareta iz celog sveta u Srbiju u novembru 2018. godine čak 28% čini uvoz iz Rusije. Pri tome je uvoz iz Rusije u Srbiju slobodan bez ikakvih carina, dok se pri izvozu cigareta iz Srbije na tržište Rusije plaća carina u iznosu od oko 18%.

Srbija izvozi cigarete u zemlje EAEU, najviše u Kirgisku republiku, dodaju u Ministarstvu trgovine.

Direktorka Sektora za međunarodne ekonomske odnose PKS Jelena Jovanović, takođe, očekuje da tokom ove godine bude postignut dogovor o daljoj liberalizaciji trgovine sa EAEU.

- Definisanje koncepta novog, savremenog Sporazuma o slobodnoj trgovini izmedu Srbije i EAEU, zasnovanog na principima međunarodnog trgovinskog prava i pravilima Svetske trgovinske organizacije, nakon treće runde pregovora ekspertskih grupa je u završnoj fazi - rekla je ona Tanjugu.

Jelena Jovanović dodaje da će dogovor oko dalje liberalizacije trgovine biti postignut nakon dodatnih konsultacija i usaglašavanja pozicija članica EAEU.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE