Izvor: Novosti | Sreda, 23.01.2019.| 09:53
Izdvojite članak Odštampajte vest

Udžbenici za prvi i peti razred ostaju i u novoj školskoj godini - Mali izdavači ostaju van škola

Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)
Udžbenici za prvi i peti razred koje su škole odabrale za ovu školsku godinu ostaju u upotrebi i u školskoj 2019/2020. Neće biti novog izbora udžbenika, zbog potrebe da se na ovan način pruži finansijska podrška roditeljima.

Dopis sa ovim sadržajem poslalo je Ministarstvo prosvete osnovnim školama, a u njemu se još navodi da će udžbenici koje su škole odabrale od školske 2016/2017. do školske 2018/2019. biti u upotrebi do promene programa nastave i učenja.

Ova odluka pogodila je male izdavačke kuće, koje su, poštujući zakonske odredbe, već krenule u pripremu i prezentaciju udžebika za prvi i peti razred, nadajući se da će dogodine deo škola izabrati njihova izdanja. Zakon o udžbenicima propisuje da se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuju novi nastavni planovi i programi udžebini biraju na jednu godinu. Posle toga, raspisuje se konkurs, a odabrani udžbenici važe više godina.

- Ne znam na kojoj logici se zasniva obrazloženje Ministarstva da želi finansijski da pomogne roditeljima, s obzirom na to da su udžebnici za prvi i peti razred radni, da deca u njima pišu, rešavaju zadatke, isecaju delove, tako da oni su oni posle neupotrebljivi i ne mogu se naslediti. U Zakonu o udžbenicima, koji je donet pre godinu dana, jasno stoji da se za školsku godinu u kojoj se prvi put primenjuje novi program udžbenici biraju na godinu dana - kaže za Novosti Boško Vlahović, direktor i vlasnik izdavačke kuće Eduka.

Kao problem, Vlahović navodi i to što su izdavačke kuće već pripremile predloge udžbenika za ova dva razreda za narednu godinu i dostav ili ih školama.

I u Vulkan izdavaštvu su zatečeni dopisom koji su dobili iz škole.

- Mi smo, poštujući zakon, pripremili udžbenike za sve predmete prvog i petog razreda i za njih dobili odobrenja Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Sa velikim entuzijazmom i ambicijama, u saradnji sa iskusnim timovima autora i urednika, pripremili smo kvalitetne i konceptualno potpuno drugačije udžbenike. U novembru i decembru prošle godine održali smo više od 25 prezentacija širom Srbije, na kojima smo nastavnike upoznali sa našim udžbenicima - kaže za Novosti Saša Petković, suvlasnik IK Vulkan izdavaštvo.

Kako kaže, smatrali su da se njihovi planovi poklapaju sa strategijom Vlade o povećanju domaćih investicija i da kao domaći izdavač neće imati problem da posluju na našem tržištu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.