NavMenu

Nemački naučnici otkrili kako da utvrde pol embriona u jajetu - Rešenje za izleganje koka nosilja

Izvor: Agromedia Sreda, 23.01.2019. 09:40
Komentari
Podeli
(Foto: CHAIWATPHOTOS/shutterstock.com)
Istraživanja u oblasti nauke i poljoprivrede nikada ne prestaju da nas iznenađuju. Ovoga puta istraživači su otkrili novi pristup u proizvodnji jaja.

U svetu i kod nas postoje različiti načini uzgoja koka nosilja. Proizvođači uvek iznova pronalaze nove načine kako bi uticali na veličinu i kvalitet jaja kod koka nosilja, i na taj način što bolje plasirali proizvod i bolje zaradili. U rešenju ovih mnogobrojnih problema nauka je uvek tu da ponudi nešto drugačije i novo.

Istraživači jedne organizacije u Nemačkoj ponudili su tržištu konvencionalna jaja tokom čije proizvodnje se ne ubijaju pilići. U svetu se u poslednje vreme sve više govori o dobrobiti životinja kao osnovi dobijanja bezbednih proizvoda životinjskog porekla, a među velikim kompanijama pojavljuju se svetli primeri koji o tome i brinu.

Tako su, na primer, čelnici kompanije Nestle odlučili da će koristiti jaja koka nosilja koje ne žive u kavezu, još 2017. godine. Motiv za nova istraživanja i pronalaženje novih pristupa u proizvodnji jaja, naučnici su pronašli u praksi masovnog ubijanja muških pilića nakon izleganja.

Novitet koji ovo istraživanje donosi u oblast proizvodnje jaja jeste određivanje pola embriona. Pre izleganja određuje se pol embriona u jajetu, a jaja sa muškim embrionima se razvrstavaju tako da se rađaju samo koke nosilje. Jaja dobijena ovom metodom već su dostupna tržištu i nalaze se na policama nekih marketa u Berlinu.
Metod utvrđivanja pola embriona u jajetu koji je izučavan godinama, razvili su naučnici sa Univerziteta u Lajpcigu, a čitav projekat finansiran je od strane nemačkog Saveznog ministarstva poljoprivrede.

Osnivači projekta imaju nameru da razviju poslovni model, kako bi ova tehnologija zbog svojih benefita postala dostupna široj industriji.

Proizvodnja jaja ovom metodom predviđa i dalju upotrebu jaja sa muškim embrionom. Cena ovakvih jaja je na tržištu u Nemačkoj za koji cent veća od jaja proizvedenih na konvencionalan način. Međutim, tu nije kraj njihovoj upotrebi, već se izdvojena muška jaja prerađuju dalje u stočnu hranu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Narodna banka Srbije i Rakuten Viber razgovaraju o mogućnostima saradnje u oblasti instant plaćanja

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković sastala se s predstavnicima kompanije Rakuten Viber (Vajber) radi razmatranja saradnje čiji bi rezultat bilo povezivanje funkcionalnosti ove aplikacije i servisa IPS NBS sistema, na korist svih građana Republike Srbije. Sistem za instant plaćanja (IPS NBS sistem) uveden je 2018. godine, prvi u regionu i među prvima u svetu. - Danas više od četiri miliona korisnika aplikacija mobilnog

16.04.2024.  |  Vesti

Poljski lanac Žabka dolazi u Srbiju?

16.04.2024.  |  Vesti

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.