Izvor: Beta | Četvrtak, 28.05.2009.| 11:58
Izdvojite članak Odštampajte vest

Rešenje pitanja slovenačke imovine u Srbiji do kraja maja

(Foto: b)

Slovenački dnevnik za privredu i finansije "Finance" u današnjem (28. maj 2009. godine) izdanju piše da su ostala još dva dana da slovenačka preduzeća regulišu status imovine iz vremena SFRJ koju imaju u Srbiji, što im do sada nije uspelo.

List navodi da Uredba vlade Srbije predviđa da se slovenačka preduzeća o statusu imovine dogovore sa srpskim "koja su tu imovinu prisvojila nakon raspada SFRJ", kao i da će, ako do toga ne dođe, "vlasništvo preći u ruke srpskog preduzeća koje bi slovenačkom isplatilo simboličnu odštetu".

- Zbog toga je slovenački ministar spoljnih poslova Samuel Žbogar srpskog kolegu Vuka Jeremića pozvao da vlada u Beogradu produži rok odnosno uredbu" kojom je rok za rešenje problema produžen sa 27. februara na 31. maj, ali "zvaničnog odgovora još nema", pišu "Finance".

- S obzirom na poteškoće sa kojima se preduzeća susreću sasvim je nerealno očekivati da se za tri ili četiri meseca može urediti problematika koja nije uređena skoro 20 godina- navodi list mišljenje ministarstva spoljnih poslova.

Sporazum sa "novim vlasnicima" u Srbiji do sada je uspelo da sklopi pet slovenačkih preduzeća, a generalni direktor firme "Slovenijales" Mitja Pleterski je izjavio da su ta preduzeća uradila "ono što su mogla".

- Sklopili smo sporazume, a sada su na redu srpska vlada i pravosuđe, kao i slovenačka država, jer će uspeh zavisiti i od njene aktivnosti- rekao je još Pleterski.

Firma "Color" iz Medvoda se "za svoju imovinu već dugo bori preko advokata, ali sa "novim vlasnicima" ne uspeva da nađe zajednički jezik i kritična je prema ulozi države Slovenije".

Slovenački visoki predstavnik za nasleđe Rudi Gabrovec očekuje da će nešto više za rešenje tog pitanja biti urađeno na sledećem sastanku visokih predstavnika za nasleđe, koji će biti održan polovinom juna u Beogradu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.