NavMenu

Lokalnim samoupravama u Srbiji 3 mil EUR u okviru EU programa Exchange 5

Izvor: Tanjug Utorak, 22.01.2019. 12:24
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Mckyartstudio/shutterstock.com)Ilustracija
Evropska unija sa oko 3 mil EUR finansira 18 projekata iz 48 lokalnih samouprava koji se uglavnom odnose na upravljanje imovinom, a danas (22. januar) su u Beogradu tim povodom potpisani ugovori o donacijama. Projekti su odobreni u okviru grant šeme Programa Exchange 5 - podrška lokalnim samupravama.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić izrazio je zadovoljstvo što su opštine i gradovi i njihove partnerske organizacije uspešno prošle selekciju za sredstva iz fondova EU. On je rekao da projekti daju dodatni podstrek da se nastavi započeto i da se ostvari zajednički cilj, a to je jaka i snažna lokalna samouprava koja je preduslov za jaču Srbiju.

- Teme kao što su upravljanje imovinom ili strateško planiranje i programsko budžetiranje zaslužuju podršku i zbog toga smo zahvalni EU na kontinuiranoj podršci, a program Exchange 5 je pravi dokaz za to - rekao je Ružić.

On je naveo da je Vlada Srbije uradila ogroman posao u prethodnim godinama kada je reč o reformi adiministracije, navodeći da je kvalitetan pomak kreiran kroz unapređenje normativnog okvira u vidu izmena i dopuna sistemskih zakona koji su važni za sve lokalne samouprave. Skupština je, podseća Ružić, prošle godine usvojila izmene i dopune Zakona o lokalnoj samoupravi, a koje su omogućile veće učešće javnosti u rad opština i gradova.

- Izborili smo se da se građani više pitaju za odluke na lokalu - istakao je Ružić.

Podsetio je da su doneta još dva zakona - izmene i dopune Zakona o zaposlenima u AP i lokalnim saoupravama, kao i izmene i dopune Zakona o javnoj svojini kojim se bolje uređuje postupak evidencije nepokretnosti u javnoj svojini.


Šef Delegacije EU Sem Fabrici kaže da je Srbija na putu transformacije na kojem se približava Evropskoj uniji, a zato su, kaže, potrebne reforme. On je naveo da 60 do 70% svih propisa i standarda EU treba da se primene na lokalnom nivou.

- Jedna od najvažnijih poltiika EU je regionalna politika gde postoje aktivne mere za promovisanje jednakih mogućnosti za sve regione. Vrlo je važno da se osnaže lokalne samuprave i da se naglasi njihova uloga - rekao je Fabrici.

Fabrici ističe da se promene dešavaju na lokalnom nivou i da je stvaranje delotvorne i efikasne administarcije važan element.

Kada je reč o podršci projektima, Fabirici kaže da se oni uglavnom odnose na upravljanje imovinom i dodaje da su nekretnine veoma važan deo za javnu upravu, jer se one mogu mobilisati tako da stvaraju profit, privuku investitore i odgovore potrebama građana.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj

Brojni auto-servisi ne rade više punjenje klima - Da li će građani imati gde da pripreme kola za leto i koliko će to da košta?

Građanima Srbije ovog leta biće teže da servisiraju klima uređaje u svojim automobilima. Razlog za to je što veliki broj auto-servisa obustavlja pružanje ove usluge, jer nemaju sertifikat na osnovu koga bi mogli nabavljati freon i proći inspekcijsku kontrolu. Naime, Ministarstvo zaštite životne sredine je još 2016. godine donelo uredbu da pravna lica i preduzetnici koji klimatizuju motorna vozila moraju imati Sertifikat B. Taj

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.