Izvor: Tanjug | Utorak, 22.01.2019.| 15:44
Izdvojite članak Odštampajte vest

Nemačka otpisala Srbiji dug od 18,5 mil EUR

(Foto: wael khalil alfuzai/shutterstock.com)
Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je u ponedeljak (21. januara 2019.) sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom o, kako je rečeno, odličnoj saradnji dve države, sve većim ulaganjima nemačkih privrednika u Srbiji, ali i o dugu od 18,5 mil EUR koji je Nemačka u decembru otpisala našoj zemlji zbog dobrih performansi i ekonomskih rezultata.

Reč je o dugu u okviru Pariskog kluba poverilaca, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ministar Mali je istakao da su poslednjih godina kroz različite programe u saradnji sa Vladom Srbije, lokalnim institucijama, Nemačkom razvojnom organizacijom (GIZ), Nemačkom razvojnom bankom (KfW), kao i brojnim partnerima, podržane reforme i promene koje su pre svega usmerene na održiv ekonomski razvoj.

- Osim reformi koje se tiču održivog ekonomskog razvoja, značajni su i podsticaji za unapređenje životne sredine, kao i unapređenje demokratskog građanskog društva i državne administracije - rekao je Mali.

On je dodao da je saradnja sa Nemačkom značajna i zbog odličnih privrednih veza.

- U našoj zemlji posluje četiri stotine firmi iz Nemačke, u kojima radi oko 50.000 ljudi. Investitorima je od ključnog značaja da posluju u zemlji koja je stabilna, a Srbija je sprovela brojne reforme čiji se ekonomski efekti sada vide. Srbija čini sve kako bi bila što atraktivnija za ulaganja, kako bismo stvorili još povoljniju poslovnu klimu i imali još više investitora. Sve to vodi ka odličnom rezultatu, spoljnotrgovinska razmena sa Nemačkom je u stalnom porastu -istakao je ministar.

Ambasador Nemačke u Srbiji Šib je rekao da je saradnja Nemačke i Srbije pružila vidljive efekte i istakao da je poseban fokus na podsticanju održivog rasta i zapošljavanju.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.