NavMenu

Nova dozvola za lovce minimum 100 EUR

Izvor: Politika Ponedeljak, 21.01.2019. 18:18
Komentari
Podeli
(Foto: bibiphoto/shutterstock)
Zamena starih oružanih listova za nove biometrijske svakog lovca će koštati najmanje sto evra. Ovu informaciju potvrđuje za Politiku i Bojan Bukovac, predsednik Lovačkog udruženja Beograd. On ističe da su lovci ogorčeni zbog činjenice da moraju da preregistruju oružje koje je, kako kaže, već jednom registrovano i postoji u evidenciji sistema MUP-a.

- Umesto da olakša, zakonodavac nam donošenjem nekih novih pravila samo nameće dažbine i papirologiju - kaže Bukovac.

Ovaj lovac s tri decenije iskustva objašnjava da je procedura oko zamene starih oružanih listova takva da traje do sat vremena na šalteru u policiji, koliko je potrebno službeniku MUP-a da završi s jednom strankom.

- Bitno je naglasiti da ne plaćamo taksu za svaki primerak oružja posebno. Na primer, ako lovac poseduje pet karabina, tu taksu od 5.360 dinara plaća za svih pet karabina. Ali, i to je bespotreban namet. Čak je i ministar policije prošle godine izjavio da on ne zna za tu taksu i da je on bio samo za to da se plate novi obrasci oružanog lista - ističe Bukovac.

I lovci su, kao i svi građani, u obavezi da prođu lekarski pregled ako žele da poseduju oružje i da se bave lovom.

Bukovac ističe da se lovci ne bune protiv lekarskog pregleda jer psihofizička stabilnost nekog ko nosi oružje mora da postoji. Lovci zameraju zbog činjenice da je rok na koji važi lekarski pregled, po njihovom mišljenju – kratak.

- Mi smatramo da lekarski pregled treba da se obnavlja na deset godina - kaže Bukovac.

Lovačko udruženje Beograd broji oko 460 članova, a njihov predsednik kaže da je oko 200 lovaca do sada završilo sve formalnosti u vezi sa zamenom oružanih listova za nove biometrijske. Prema nezvaničnim informacijama, čak trećina od 80.000 registrovanih lovaca u Srbiji ovo nije učinila.

- Nadamo se da će do 2020. svi lovci uspeti da preregistruju oružje - kaže sagovornik Politike.

On smatra i da je greška to što je ukinut lovac pripravnik jer bi svako, pre nego što ozbiljno krene u lov, trebalo godinu dana da se upoznaje s tehnikom lova, od lovno-tehničkih objekata, čeka, solišta, hranilišta, pa do upotrebe pušaka, karabina, optike.

Lovci su oslobođeni poreza na oružje, ali Bukovac podseća da mnogi građani imaju ručno vatreno oružje za koje plaćaju porez.

- Sve bi se lakše podnelo da nije tog poreza - kaže Bukovac.

Ovaj lovac smatra da činjenica da građani masovno poklanjaju oružje državi nije dobra. Dodaje i da su Srbi narod koji voli da poseduje pištolj ili pušku koja mu je ostala kao nasledstvo od oca, strica, dede...

- Donekle ima istine u priči da država hoće da razoruža naciju - zaključuje Bojan Bukovac.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Zdravstvo

Izvođači za gradnju Tiršove 2 tražiće se u konkurentnom postupku sa pregovaranjem - Država objavila novi tender, cena ostala ista

Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je novi tender za izgradnju Univerzitetske dečje klinike Tiršova 2, a ovoga puta, umesto u otvorenom postupku, izvođači će se tražiti u konkurentnom postupku sa pregovaranjem. Cena tendera nije izmenjena u odnosu na prošli put, te i dalje iznosi 11,2 milijarde dinara (oko 95 mil EUR) bez PDV-a, a detaljnije o tenderu pogledajte OVDE. Podsetimo, cena je upravo i bila razlog poništavanja prethodnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.