Izvor: Tanjug | Ponedeljak, 21.01.2019.| 15:35

Kanadska firma otkrila bogata nalazišta zlata i srebra na jugu Srbije

Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock)
Kanadska istraživačka firma Medgold resources pronašla je u južnoj Srbiji, na samoj granici sa Bugarskom i Makedonijom, odlične indikatore da se u tom kraju nalaze bogata nalazišta plemenitih metala, pišu Novosti.

Kako navodi list, ova kompanija, u istraživanju rudnog bogatstva pod nazivom Tlamino projekat, pronašla je sloj od 40 metara koji sadrži 8,32 grama zlata po toni i gotovo neverovatnih 193 grama srebra po toni.

Posle toga, navedena kanadska firma je sklopila sporazum o zajedničkom ulaganju s kompanijom iz svoje zemlje Fortuna silver, u čijem se posedu nalaze rudnik zlata i srebra San Hoze u Meksiku i peruansko ležište sreba Kailoma, dodaju Novosti.

Kako objašnjava list, prema tom sporazumu, Fortuna silver, koja u Argentini razvija i projekat otvaranja rudnika zlata Lindero, obavezala se da će u dalja istraživanja ove oblasti investirati 8 mil USD.

Planirano je da od te sume 2 mil USD bude potrošeno tokom ove godine.

Takođe, prema tom sporazumu, Foturna bi, u zamenu za finansiranje geoloških istraživanja na jugu Srbije, mogla da stekne 70% vlasništva u Tlamino projektu.

Prema navodima Novosti, istraživanja se rade na površini od oko 200 kvadratnih kilometara na teritoriji naše zemlje.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.