Izvor: N1 | Nedelja, 20.01.2019.| 16:25

Rafovi prodavnica na severu Kosova puni srpskih proizvoda - Roba stiže alternativnim putevima

Ilustracija
Povećanje taksi koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije i BiH skoro da nije imalo nikakav uticaj na život stanovnika na severu Kosova.

U marketima možete pronaći skoro sve prehrambene proizvode iz centralne Srbije. Javna je tajna da roba na Kosovo iz Srbije ulazi švercerskim kanalima, ali i iz susednih država. Prema mišljenju mnogih, takav scenario je bio viđen nakon što su takse uvećane za 100%.

Skoro sve što možete pazariti u marketima u Srbiji, mleko i mlečne proizvode, slatkiše, bezalkoholna pića, pa sve do kućne hemije, možete pronaći i na rafovima prodavnica na severu Kosova. Mnogi bi se zapitali kako, kada je Priština povećala takse na proizvode iz centralne Srbije i BiH za 100 odsto. Odgovor je jednostavan - alternativnim putevima.

A da su stanovnici sa severa Kosova morali da se snađu, kako bi u marketima mogli da pazare osnovne životne namirnice, za N1 je potvrdio i Radoš Petrović, predstavnik srpskih privrednika sa Kosova.

- U prodavnicama za sada ima svih proizvoda. Fabrike iz centralne Srbije su našle načine da preko drugih zemalja dopreme robu na Kosovo. Roba stiže raznim kanalima, ali i iz južnog dela Kosova - kaže Petrović.

Petrović, kao i ostali privrednici sa Kosova, smatra da će Priština morati da ukine takse. Do tada, prema njegovim rečima, postoji interni dogovor srpskih privrednika da cene proizvoda ne poskupljuju. Kako je istakao, poskupljenja su se osetila samo u južnom delu, i to najviše kad je reč o cenama brašna i hleba.

Iz Ministarstva trgovine Srbije kažu da je, od uvođenja taksi na robu iz centralne Srbije na Kosmet plasirano za 35 mil EUR manje robe. Kada je reča o daljim dešavanjima u južnoj srpskoj pokrajini, iz ovog ministartsva kažu da je imperativ da se srpskom stanovništvu obezbede osnovne životne namirnice i da to neće biti ugroženo.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.