Izvor: Novosti | Nedelja, 20.01.2019.| 16:26

Uskoro počinje izgradnja doma zdravlja u Borči - Objekat na 7.000 m2, vrednost oko 650 miliona dinara

Ilustracija (Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Radovi na izgradnji novog doma zdravlja u Borči, koji će se prostirati na površini od blizu 7.000 m2, trebalo bi da počnu u prvoj polovini godine. Procenjena projektantna vrednost radova iznosi oko 650 miliona dinara bez PDV, a planirani rok za završetak je 12 meseci od početka izgradnje.

Prema ovoj proceni, i ako se ne budu pomerali rokovi, dugo odlagana želja stanovnika Borče biće ispunjena na leto 2020. godine. Nova zdravstvena stanica biće izgražena u Ulici Koste Manojlovića, između pijace, biblioteke i pošte, a stanovnicima Borče će konačno na jednom mestu biti dostupne sve specijalističke službe.

- Kao osnov za izradu tehničke dokumentacije korišćeni su Projektni zadatak i medicinski program koje je izdao Gradski zavod za javno zdravlje. Do sada je urađena preparcelizacija i formirana je katastarska parcela - objašnjavaju nadležni iz GO Palilula.

U planu je i izgradnja nove saobraćajnice oko zdravstvene ustanove. Glavni pešački pristup zdravstvenoj stanici projektovan je upravo ka novoplaniranoj saobraćajnici, dok će ulaz u podzemnu garažu biti iz Ulice Koste Manojlovića. Pristup osobama sa invaliditetom, sa obezbeđenom podiznom platformom, nalaziće se pored glavnog ulaza.

U novoj savremeno opremljenoj zdravstvenoj ustanovi, nalaziće se službe za zdravstvenu zaštitu predškolske i školske dece, žena i odraslih sa preventivnim centrom. Vodiće se računa računa o spajanju srodnih sadržaja, a planirano je da budu razdvojeni putevi bolsenih i zdravih, kao i dece i odraslih.

Na drugom spratu određena je izgradnja laboratorije i službe za fizikalnu meidicinu, dok će na trećem spratu biti smeštene ordinacije interne medicine, psihijatrije, oftamologije, otorinolaringologije i stomatologije. Poslednji sprat predviđen je za igradnju sale za sastanke i edukacije, ali i prostorije za čuvanje lekova i meidicnskog materijala.

U podrumu zgrade biće smeštene službe hitne pomoći i apoteka. Takođe, 30% zauzimaće zelene površine.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.