Izvor: eKapija | Subota, 19.01.2019.| 15:51

Završeni radovi na dve deonice u zoni Gomolave - U sanaciju leve obale Save do sada uloženo 440 miliona dinara.

Arheološko nalazište Gomolava (Foto: YouTube)
Radovi na sanaciji dve deonice na levoj obali reke Save, u zoni arheološkog lokaliteta Gomolava kod Hrtkovaca, završeni su krajem 2018. godine, saopštilo je JVP Vode Vojvodine.

Na deonici dužine 110 metara, naspram koje se nalazi najznačajniji deo arheološkog nalazišta Gomolava, urađen je kameni nabačaj kao i zaštita uzvodnog i nizvodnog dela deonice postavljanjem bočnih zidova od gabiona.

Istovremeno su se odvijali radovi na deonici od 330 metara, gde je postavljena kombinacija kamenog nabačaja, reno madraca i geopokrivača.

Lokalitet Gomolava kod naselja Hrtkovci, Opština Ruma, jedan je od najznačajnijih arheoloških nalazišta na području Republike Srbije i pod zaštitom je države kao arheološko nalazište od izuzetnog značaja.

Na tom delu reke Save zabeleženo je značajno pomeranje, odnosno, erodiranje i rušenje obale i približavanja reke naselju. Stoga se pristupilo sanaciji 930 metara obale. Radovi su započeti 2017. godine i podeljeni su četiri faze.
Tokom 2017. i 2018. godine završeni su radovi na tri deonice, a vrednost do sada sprovedenih radova iznosi 440 miliona dinara.

U toku su pripreme za završnu fazu radova na sanaciji u dužini od 240 metara, koji će se finansirati iz kredita Svetske banke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.