Izvor: eKapija | Nedelja, 20.01.2019.| 16:22
Izdvojite članak Odštampajte vest

Potpisan protokol o restauraciji turskog kupatila u Beogradu - U planu i izgradnja učionica, biblioteke, galerije...

Ilustracija (Foto: Yunava1/shutterstock.com)
Ministarstvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Ministarstvo kulture i turizma Republike Turske potpisali su Protokol o saradnji na izradi projekta konzervacije za zadužbinu Tursko kupatilo i izvođenje radova na restauraciji.

Protokol o saradnji potpisao je krajem decembra turski ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoi, dok je potpisom ministra kulture i informisanja Srbije Vladana Vukosavljevića 18. januara taj protokol stupio na snagu, saopštila je Vlada Srbije.

Strane potpisnice odlučile su se na ovaj korak uzimajući u obzir važnost "Parnog kupatila braće Krsmanović" u Beogradu, koji predstavlja deo zajedničkog kulturnog nasleđa, kao i potrebu za revitalizacijom i restauracijom pomenutog objekta.

Kako se navodi u saopštenju Vlade, Protokolom je predviđena izrada projekata revitalizacije i rekonstrukcije objekta Osmansko zadužbinsko tursko kupatilo, koju će Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda preuzeti i prilagoditi našim zakonskim propisima i odredbama.

Predviđeno je da jedan deo objekta zadrži svoju originalnu funkciju, dok će preostali prostor biti prilagođen kulturnim, umetničkim i obrazovnim sadržajima. U planu je izgradnja učionica, administrativnih jedinica, višenamenskih sala, hodnika, biblioteke i galerije.

Deo prostora će biti dodeljen na korišćenje Institutu Junus Emre - Turskom kulturnom centru, koji će u cilju intenziviranja kulturne razmene organizovati različite manifestacija predstavljanja turskog jezika, kulture i umetnosti, dok je drugi deo namenjen kulturnim centrima drugih zemalja i institucijama kulture.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.