NavMenu

Šansa za privlačenje većeg broja turista - Unaprediti sistem povraćaja PDV-a strancima

Izvor: eKapija Nedelja, 20.01.2019. 09:40
Komentari
Podeli
Sa sastanka u Vladi SrbijeSa sastanka u Vladi Srbije
Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali razgovarao je u petak (18. janarara) sa predstavnicima kompanije Global Blue, o unapređenju uslova da operatori-kompanije koji se bave povraćajem PDV-a stranim putnicima pod komercijalnim uslovima, počnu da posluju na našem tržištu.

Na sastanku koji je održan u Vladi Srbije istaknuto je da Republika Srbija želi da koristi sva pozitivna iskustva kako bi se boravak turistima u našoj zemlji učinio što prijatnijim i jednostavnijim, zbog čega je i značajno pojednostaviti proces povraćaja PDV-a.

Siniša Mali naveo je da Republika Srbija ima viziju i cilj da naša zemlja postane visoko pozicionirana turistička destinacija, primenjujući globalno konkurentne standarde, usluge i proizvode.

- Cilj koji smo postavili podrazumeva i uvođenje efikasnog sistema povraćaja poreza i usluga namenjenih stranim turistima, koji će upotpuniti njihovo iskustvo u Srbiji, povećati broj dolazaka i njihovu potrošnju prilikom posete - naveo je ministar Mali.

Siniša Mali je rekao da je to razlog zašto želimo da unapredimo postojeći proces povraćaja poreza kroz uvođenje pojednostavljene, moderne i digitalizovane procedure. Kako je istakao, države je, kroz promenu svoje regulative, već započela navedeni proces.

- Prvi korak koji je napravljen u tom smeru bile su izmene Zakona o PDV-u kojima je snižen iznos minimalne kupovine dobara po osnovu koje strani državljani mogu da ostvare pravo na refakciju PDV-a, sa 150 na 100 EUR, počev od 1. januara ove godine - objasnio je Mali.


Takođe, radi stvaranja uslova za uspostavljanje efikasnog i savremenog postupka refakcije PDV stranim državljanima, krajem decembra 2018. godine donet je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV sa pravom na odbitak prethodnog poreza, a koji je stupio na snagu 1. januara ove godine.

Pored ostalog, tim Pravilnikom se propisuje novi dvojezični formular na srpskom i engleskom jeziku, i dodatno su precizirana pravila za ostvarivanje prava na refakciju PDV stranim državljanima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Vesti

Srbija i Kenija jačaju privrednu saradnju - Povezivanje privrede i zapošljavanje radnika

Privredna komora Srbije (PKS) i Privredna komora Kenije (KNCCI) potpisaće Memorandum o saradnji u cilju snažnijeg povezivanja dve privrede u sektorima medicine i farmacije, poljoprivrede, građevinarstva, turizma, IKT-a i metalske industrije, kao i u sferi angažovanja kadrovskih kapaciteta iz Kenije na teritoriji Otvorenog Balkana, dogovoreno je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Erika Rutoa, predsednika KNCCI. Čadež je na

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.