NavMenu

Deloitte globalno istraživanje u oblasti tehnologija - Kina će 2019. godine imati vodeće telekomunikacione mreže u svetu

Izvor: eKapija Petak, 18.01.2019. 16:51
Komentari
Podeli
(Foto: Sergey Nivens/shutterstock.com)
Deloitte u svom 18. istraživanju "Trendovi u oblasti tehnologija, medija i telekomunikacija" predviđa da će vrednost industrije pametnih zvučnika vredeti 7 mlrd USD u 2019. godini i tako postati kategorija povezanih uređaja sa najbržim rastom.

Police sa pametnim zvučnicima se i dalje prazne neverovatnom brzinom, sa prodatih 164 miliona primeraka po prosečnoj ceni od 43 USD po komadu. Ukupni prihodi industrije biće veći za 63%, u odnosu na 4,3 mlrd USD ostvareih u 2018. godini. Međutim, industrija će morati da prevaziđe preteće prepreke kako bi dostigla svoj puni potencijal rasta.

Tehnologije za prepoznavanje govora se kontinuirano unapređuju, ali potrebno je razviti širu jezičku podršku kako bi tehnologija bila usvojena na globalnom nivou.

Demokratizacija veštačke inteligencije


Deloitte takođe predviđa da će kompanije 2019. godine dodatno ubrzati korišćenje softvera i usluga na bazi veštačke inteligencije zasnovane na cloud tehnologiji. Među kompanijama koje koriste veštačku inteligenciju, 70% će koristiti mogućnosti veštačke inteligencije kroz poslovne softvere zasnovane na cloud tehnologiji, 65% će kreirati AI aplikacije koristeći razvojne usluge bazirane na cloud tehnologiji, a do 2020. godine stopa prodora na tržište poslovnih softvera sa ugrađenom veštačkom inteligencijom, i razvojnih usluga veštačke inteligencije koja počiva na cloud tehnologiji će dostići procenjenih 87% odnosno 83%.

- Do sada su prednosti veštačke inteligencije akumulirali uglavnom tehnološki divovi sa velikim finansijskim resursima, snažnom IT infrastrukturom i visoko specijalizovanim stručnjacima. Međutim, cloud tehnologija će povećati efikasnost i prinose od investicija, a mi očekujemo da će se te prednosti brzo proširiti sa pionira veštačke inteligencije i na druge kompanije - kaže Aleksandar Andrejin, direktor u Sektoru za upravljanje rizicima.

Stiže nova mreža

Očekuje se postepeno uvođenje pete generacije (5G) mreža, obezbeđujući brže veze za korisnike i kompanije i otvarajući nove prilike za zaradu za telekomunikacione kompanije.

Bežični operateri ulažu resurse u razvoj 5G mreže - 72% operatera trenutno testira ovu ponudu. Deloitte predviđa da će u 2019. godini 25 bežičnih operatera lansirati 5G usluge, a taj broj će se duplirati do 2020. godine. Očekuje se da će se ukupno prodati više od milion 5G uređaja tokom 2019. godine, a trebalo bi da se taj broj poveća na 15-20 miliona do 2020. godine. Predviđa se da će se prodati još milion 5G paketa/modema u 2019. godini.

- Potrebno je vreme za širu primenu 5G uređaja, ali verujemo da će 2019. godina biti polazna tačka za sveobuhvatne promene u industriji bežičnih uređaja. Mreža 5G može da obezbedi stostruko povećanje kapaciteta saobraćaja i efikasnosti mreže u odnosu na 4G, što će u velikoj meri transformisati budućnost povezivanja širom sveta - rekao je Aleksandar Andrejin.

On smatra da će ova godina biti definisana načinom na koji nove tehnologije preoblikuju naš život i rad.

- Od pametnih zvučnika do 5G mreža, i svuda između, pristupačnost naprednim tehnologijama je u značajnom porastu. Kako se barijere sve više se smanjuju, tako se eksponencijalno uvećava potencijal za sveobuhvatniju povezanost i dalje inovacije - zaključuje Andrejin.

Uspon Kine u oblasti telekomunikacija

Deloitte predviđa da će Kina 2019. godine imati vodeće telekomunikacione mreže u svetu i to najverovatnije srednjeročno. Njena komunikaciona infrastruktura će obezbediti temelj za najmanje tri značajne nove industrije, od kojih svaka može generisati desetine milijardi dolara prihoda godišnje do 2023. godine. Takođe, predviđanja pokazuju i da će se 60% muškaraca u Severnoj Americi starosne dobi od 18 do 34 godine koji gledaju sport na TV-u takođe kladiti na sport. To pokazuje da je gledanje televizije u 40% slučajeva od strane muškaraca između 25 i 34 godine starosti u SAD motivisano sportskim klađenjem.

Kada je reč o prodaji poslovnih 3D štampača, materijala i usluga velikih javnih kompanija, Deloitte predviđa da će ona premašiti 2,7 mlrd USD u 2019. godini i dostići 3 mlrd USD u 2020. godini, uz godišnju stopu rasta od 12,5%. Tržište severnoameričkog eSporta će se proširiti za 35% zahvaljujući oglašavanju, licenciranju emitovanja i franšiznoj prodaji.

Deloitte predviđa da će više od 85% odraslog stanovništva slušati radio najmanje jednom nedeljno u razvijenom svetu (isto kao i 2018. godine), a da će u zemljama u razvoju broj slušalaca varirati. Kvantno računarstvo će se pojaviti kao jedna od najvećih prilika za zaradu za nove tehnologije u narednoj deceniji, ali je malo verovatno da će zameniti klasične računare. Prihodi za poluprovodnike proizvedene u Kini će porasti za 25 odsto do 120 milijardi dolara, čime se Kina učvršćuje kao globalno značajan igrač u proizvodnji i razvoju veštačke inteligencije.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Grad ustupa privatnicima više od 30 zemunskih i palilulskih autobuskih linija - Spreman nacrt JPP na deset godina, posao težak pola milijarde evra

Gradske linije na potezima 100 i 700, kao i još nekoliko linija koje prelaze preko Novog Beograda i Zemuna, definitivno će biti ustupljene privatnim prevoznicima. Danas se održava hitna telefonska sednica Privremenog organa grada, na kojoj je od 100 tačaka, najvažnija upravo ona koja se tiče Odluke o usvajanju predloga projekta javno-privatnog partnerstva u obavljanju javnog prevoza na pomenutim linijama. Nacrtom ove odluke predviđeno je

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.