NavMenu

Veliki infrastrukturni projekti u Novom Sadu - izgradnja mostova prioritet

Izvor: eKapija Utorak, 26.05.2009. 14:27
Komentari
Podeli

Trg RepublikeTrg Republike

Infrastrukturna opremljenost Novog Sada u poslednjih 15-ak godina nije pratila rast broja stanovnika. Danas u glavnom gradu Vojvodine živi preko 400.000 ljudi što je duplo više nego prethodnih decenija, a taj nagli porast naložio je ulaganje u brojne kapitalne projekte. U narednom periodu gradska vlast biće skoncentrisana na izgradnju važnih saobraćajnica, trgova, marine na Dunavu, uređenje dečjih igrališta i prečišćavanje voda, najavio je gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić.

Igor PavličićIgor Pavličić

Mostovi

Pavličić je na sastanku Slovenačkog poslovnog klub, rekao da je u vrhu liste prioriteta izgradnja mostova, jer Novi Sad od planiranih šest trenutno ima svega dva mosta i jedan privremeni.

- Izgradnja mostova preko Dunava je naš osnovni zadatak i neophodan uslov normalnog funkcionisanja saobraćaja u gradu. Trenutno je u toku izrada idejnog projekta za prvi gradski most na stubovima starog mosta Franca Jozefa. Drugi projekat je Žeželjev most, izuzetno važan za Novi Sad jer se nalazi na železničkom "Koridoru 10". Taj most je srušen u NATO bombardovanju 1999. godine, a trenutno uzvodno od njega postoji privremeni most koji ne zadovoljava potrebe - objasnio je Pavličić.

novi most na Dunavunovi most na Dunavu

Prema najnovijem planu, Žeželjev most imaće dve saobraćajne trake, dva železnička koloseka i dve pešačke staze. Biće širi od Mosta slobode, a početak njegove izgradnje očekuje se u prvim mesecima 2010. godine.

Obilaznice

Osim mostova, strategija razvoja Novog Sada sadrži i izgradnju drumskih saobraćajnica od kojih su najvažniji bulevari iz pravca Subotice i Beograda.

- Ideja je da teški saobraćaj izmestimo iz centra Novog Sada, tako da ćemo imati obilaznice i sa severne i sa južne strane grada. Jedna obilaznica prolaziće ispod Petrovaradina, nastavljaće se na tzv. banatsku magistralu, zatim će prolaziti tunelom kroz Frušku goru. Tako će se omogućiti lakši i brži pristup Rumi i autpoutu prema Zagrebu, odnosno Ljubljani do kog bi se stizalo za svega 15 minuta. Taj projekat radimo sa Izvršnim većem Vojvodine - objasnio je Pavličić, naglašavajući da će grad za sve kapitalne projekte raspisivati međunarodne konkurse i tendere.

Trg RepublikeTrg Republike

Trgovi i marina na Dunavu

Sledeći važan segment u razvoju Novog Sada je modenizacija postojećih i izgradnja novih trgova sa podzemnim garažama.

Međunarodna komisija na čelu sa gradonačelnikom Novog Sada nedavno je izabrala idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje Trga Republike sa Ribljom pijacom. Prvonagrađenima na konkursu, autorkom timu arhitekata iz Beograda pripala je nagrada od miliona dinara. Autore rada - arhitekte Petra Bojovića, Žarka Uzelca i Nikolu Marinčića, investitor je obavezan da uključi kao konsultante na izradi tehničke dokumentacije.

Trg RepublikeTrg Republike

- Tim trgom proširiće se centar grada, a ispod njega nalaziće se garaža na dva nivoa. Preuredićemo i centralni gradski i Trpkovićev trg koji se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Takođe ćemo duplirati i broj dečjih igrališta kojih trenutno ima oko 50 - objasnio je Pavličić.

Gradonačelnik je rekao da je među planovima i sređivanje marine na Dunavu, koju bi Novi Sad trebalo da dobije do 2021. godine. Prema GUP-u, isti projekat predviđa i produžetak izlaska prestonice Vojvodine na obalu ove reke.

Trg RepublikeTrg Republike

Centralni prečistač

Od značajnih infrastrukturnih projekata Pavličić je najavio i izgradnju centralnog gradskog prečistača otpadnih voda, na lokaciji između starog Kaćkog puta i puta E-75 Beograd-Subotica.

- Planirani i izgrađeni kanalizacioni sistem za prikupljanje i odvođenje atmosferskih i otpadnih voda sastavljen je od više, danas međusobno nezavisnih slivova. Izliv glavne crpne stanice, koja prihvata otpadne vode dela grada južno od Futoške i Jevrejske ulice do Dunava, nalazi se uz šetalište duž obale te reke i okupira jednu od najatraktivnijih lokacija u gradu, i to je veliki problem. Ta stanica prihvata i otpadne vode Veternika i Futoga.

Trg RepublikeTrg Republike

Izliv kanalizacije severnog sliva je pomeren nizvodno i nalazi se u neposrednoj blizini drumskog železničkog mosta, pa crpna stanica prihvata otpadne vode sevrnog dela grada iznad Futoške pijace.

Planirano je povezivanje južnog i severnog gradskog sliva kanalizacije i usmeravanje otpadnih voda južnog gradskog sliva prema crpnoj stanici severnog gradskog sliva. Neophodna je i izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadne vode (CPPOV) u industrijskoj zoni "Sever IV", kao i izgradnja veznog kolektora, koji prolazi ispod kanala DTD i povezuje se sa pumpnom stanicom ispred CPPOV.

- Do kraja godine planiramo da uđemo u procedure za projektovanje centralnog prečistača i najverovatnije ćemo ga raditi fazno - rekao je Pavličić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Agro, Finansije

Kompanija Gebi novi vlasnik nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinka - U planu investicije i ulazak na tržište maloprodaje pšeničnog brašna i testa

Kompanija Gebi iz Čantavira otkupila je zaštitni znak, mlinove, silose i fabriku testa nekadašnjeg mlinskog giganta Fidelinke iz Subotice. Kako je za RTV rečeno u ovoj kompaniji, koja se prvenstveno bavi proizvodnjom stočne hrane i agrokooperacijom, planiraju modernizaciju ovih pogona i ponovno osvajanje tržišta brašna i testa pod brendom "Fidelinka 1868". Nekada su silosi u Aleksandrovu, predgrađu Subotice, bili sinonim za kvalitet i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDE

Pratite na našem portalu vesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.